6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

16.09.2020 / 09:32 BiH - Izborne prevare

SIPA traga za Asimom Kamberom, izuzeti dokazi iz stana

SIPA traga za Asimom Kamberom, izuzeti dokazi iz stana
Foto: Istraga.ba

Pripadnici SIPA-e završili su pretres stana federalnog zastupnika Asima Kambera u Sanskom Mostu. Pretresi se provode po naredbi Tužilaštva BiH, a sve je povezano sa izbornim prevarama.

SIPA je iz stana Asima Kambera iznijela dokaze koji su izuzeti tokom pretresa, prenosi portal Istraga.ba. Kako prenosi ovaj portal, SIPA još traga za Asimom Kamberom.

SIPA pretresa i kuću Mirele Husić, sekretarice Općinakog odbora SDA Sanski Most te objekte koje koristi Fazir Vukalić, dugogodišnji Kamberov saradnik u Sanskom Mostu.

Istraga je prošle sedmice objavila da su u Sanskom Mostu na lokalnim izborima 2016. godine glasale najmanje tri mrtve osobe. Sve ove izborne prevare, potvrdili su svjedoci, organizirao je predsjednik SDA Sanski Most – Asim Kamber.

Oglasili su se i iz Tužilaštva BiH, čije saopćenje prenosimo.

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju policije MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK), su na području Sanskog Mosta izvršili pretrese objekata i prostorija koje koriste troje osumnjičenih, a koji se dovode u vezu s izbornim prevarama tokom Općih izbora u BiH 2018. godine.

U sklopu pretresa izvršeno je izuzimanje određenih dokaza i dokumentacije.

Aktivnosti su realizirane u okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH protiv osoba koje su osumnjičene da su tokom Općih izbora 2018. godine, počinile kazneno djelo izborne prevare.

Osumnjičeni su da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a sa ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate sa područja Sanskog Mosta.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužitelju, tužitelj će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo