-9°C
Mostar -3°C
Tuzla -7°C
Banja Luka -4°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 10:16 KORONAVIRUS - Američki predsjednik

Trump najavio vakcinu za nekoliko sedmica

Trump najavio vakcinu za nekoliko sedmica
Donald Trump / Vijesti.ba
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi vakcina protiv virusa korona mogla da stigne za tri ili četiri sedmice uprkos upozorenju od pojedinih američkih zdravstvenih stručnjaka da ne treba žuriti sa vremenskim rokovima.

Trump je u obraćanju u gradskoj kući u Philadelphiji u organizaciji "ABC News" branio svoju politiku u vrijeme krize koju je izazvao virus i rekao da bi vakcina mogla da bude spremna za distribuciju prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

"Veoma smo blizu vakcine. Ako želite da znate istinu, prethodnoj administraciji bi možda bile potrebne godine da dobije vakcinu zbog Federalne administracije za lijekove i dozvola. A mi smo na nekoliko sedmica od vakcine. To mogu biti tri, četiri sedmice", rekao je predsjednik SAD.

Ranije ovog mjeseca, glavni američki stručnjak ta zarazne bolesti doktor Anthony Fauci izjavio je da većina stručnjaka vjeruje da bi vakcina mogla da bude spremna u novembru ili decembru, ali da on smatra da je to malo vjerovatno.

Trump je, odgovarajući na pitanja prisutnih, rekao da je njegova odluka da zabrani putovanja iz Kine i Evrope spasila hiljade života, ako ne i milione.

On je branio Amerikance koji odbacuju mjere nošenja maski i fizičkog distanciranja i rekao da su i stručnjaci poput Faucija promijenili stavove kada je riječ o praksi tokom krize.

SAD su registrovale blizu 6,6 miliona slučajeva Covid-19, što je najveći broj u svijetu, i skoro 195.000 smrtnih ishoda. To čini 20 odsto smrtnih slučajeva u svijetu, iako SAD imaju samo četiri odsto svjetskog stanovništva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo