10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

16.09.2020 / 15:34 Politika - Ministar privrede KS

Jeličić: Četiri javna poziva prema privrednim subjektima

Jeličić: Četiri javna poziva prema privrednim subjektima
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar privrede KS Draško Jeličić, na današnjoj pres-konferenciji organiziranoj povodom trenutne epidemiloške situacije u Kantonu Sarajevo, prezentirao je mjere koje je Ministarstvo privrede KS poduzelo, a koje bi trebale pomoći privrednicima, ...

... posebno malim privrednicima, da iz nastale krizne situacije izađu što lakše.

- U skladu sa Zakonom o poticaju razvoja male privrede Ministarstvo privrede KS je 20. augusta objavilo četiri javna poziva prema privrednim subjektima. Ovim putem, Ministarstvo privrede je omogućilo subjektima male privrede da se u skladu sa propisanim uvjetima prijave i ostvare pravo na dodjelu poticajnih grant sredstava, odnosno na subvencije i refundiranje dijela prihvatljivih plaćenih troškova, što znači da se to odnosi na plaćene kamate po kreditima kod komercijalnih banaka, na nabavu mašina, opreme, alata, uređenje građevinskih instalacijskih radova, unutrašnjih radova, zakup poslovnog prostora, izradu poslovnog plana, softvera, konsultantske usluge - kazao je Jeličić.

Dodao je da se privrednim subjektima koji na ovaj način ostvare pravo na poticajna grant finansijska sredstva, čija je namjena stabilizacija poduzetničkog okruženja, omogućava produktivnije poslovanje, a zatim i očuvanje  privrednih subjekata, te broja radnih mjesta u oblasti malih i srednjih poduzetništava i obrta.

Javni poziv su, kako je rečeno,  podijeljeni u više vrsta, a tu je "obezbjeđenje kreditiranja pod povoljnim uslovima, subvencioniranje, odnosno refundiranje kamata po preuzetim kreditima, poticaj za tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta, poticaj za unapređenje obrtnika, edukacija mladih za obrtnička zanatska zanimanja i zapošljavanje, poticaj razvoja ženskog poduzetništva".

- Krajnji rok za dostavljanje kompletne dokumentacije po javnim pozivima je 18. septembar, putem Protokola KS, a 19. septembar je krajni rok da se prijave upute poštom. Nadam se da će privrednici iskoristiti ovu priliku i u ovom teškim vremenima pokušati da ostvare svoje pravo  - kazao je ministar Jeličić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo