18°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 16:53 BiH - U iznosu 10.000 KM

Grad Sarajevo podržao izradu XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika

Grad Sarajevo podržao izradu XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika
Foto: Fena / Vijesti.ba
Rebalansom budžeta Grada Sarajevo za 2020., amandmanom gradskog vijećnika Almedina Miladina koji je prihvatio gradonačelnik Abdulah Skaka i Gradsko Vijeće Grada Sarajevo planirana je podrška izradi XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika u iznosu 10.000 KM.

Enciklopedijski Rječnik bosanskog jezika autorsko je djelo prof.dr. Dževada Jahića i njegovih leksikografskih saradnika, a provodi se kroz institucionalni okvir Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Radi se o kapitalnom leksikografskom poduhvatu koji se provodi već 20 godina, a koji bi se u konačnici trebao sastojati od najmanje XVI tomova. Za izradu, tehničku obradu i štampu jednog toma neophodno je oko 76.000 KM.

Danas je u Vijećnici parafiran ugovor o implementaciji 10.000 KM na ime sufinansiranja izrade XI toma Rječnika koji je uime Grada Sarajevo parafirao gradonačelnik Skaka, a uime Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca generalni sekretar Vijeća Emir Zlatar, uz prisustvo autora Rječnika akademika Dževada Jahića.

Gradonačelnik Skaka čestitao je autoru Jahiću i izrazio uvjerenje da će se i drugi nivoi vlasti od općinskog do državnog, uključiti u sufinansiranje ovog kapitalnog projekta od nacionalnog značaja.

Jahić je zahvalio gradonačelniku na podršci, kao i Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca putem kojeg se provodi institucionalno prikupljanje sredstava neophodnih za realizaciju XI i XII toma Rječnika.

U prethodnom periodu odštampano je IX tomova enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, u završnoj je fazi izrada X toma, a današnjim parafiranjem ugovora zvanično otpočinje i izrada XI toma, saopćeno je iz VKBI.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo