18°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 17:58 BiH - Sarajevo

Dogovorene aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prijevoza putnika

Dogovorene aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prijevoza putnika
Foto: Vijesti.ba
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i zamjenik ministra Nedžad Branković sa saradnicima održali su danas sastanak s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i članovima Udruženja prijevoznika u međunarodnom cestovnom prijevozu putnika.

Sastanku su uime VKTBiH prisustvovali potpredsjednik Ahmet Egrlić i direktorica Sektora za promet i komunikacije Sabrina Teskeredžić, dok su uime Udruženja prijevoznika sastanku prisustvovali Ivan Kovačević, Ratko Močić, Safudin Čengić, Dejan Mijić i Nedžad Siočić.

Predstavnici prijevoznika su pozdravili postupanje Ministarstva u vezi s izmjenama Pravilnika o registraciji te mogućnosti privremene obustave prijevoza na međunarodnim i međuentitetskim autobusnim linijama. Također, informirali su prisutne o izuzetno teškom stanju u oblasti međunarodnog prijevoza i iznijeli prijedloge za njegovo poboljšanje.

Na sastanku je dogovoreno poduzimanje aktivnosti na sprečavanju nelegalnog prijevoza putnika u međunarodnom i međuentitetskom prijevozu te upućivanje Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu u BiH u parlamentarnu proceduru. U dijelu koji se odnosi na sankcioniranje nelegalnog prijevoza putnika, u oktobru je najavljeno pokretanje kampanje protiv nelegalnog prijevoza.

Također, dogovoreno je da će se susreti ministra i predstavnika Udruženja prijevoznika održavati češće u skladu sa trenutnom situacijom u kojoj se ova djelanost nalazi, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo