21°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 18:09 BiH - Sarajevo

Delegacija Saveza RVI FBiH na sastanku kod ministrice Turković

Delegacija Saveza RVI FBiH na sastanku kod ministrice Turković
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Delegacija Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH posjetila je danas zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseru Turković i upoznali je o položaju ratnih vojnih invalida paraplegičara,...

....problemima i barijerama prilikom liječenja, ali i drugim problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih porodica koji vode brigu o ovoj populaciji. 

Istakli su da 480 ratnih vojnih invalida paraplegičara u FBiH očekuje da u narednom periodu bude riješen njihov status i da se pomoć koju primaju izjednači sa primanjima istih kategorija iz drugih konstitutivnih naroda u BiH, uz naglašavanje da su spremni da se odreknu dijela stečenih prava ako je u pitanju interes države Bosne i Hercegovine, za koju su se borili i u čije temelje su utkali dio sebe.

Također, pozvali su ministricu da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne rješavanje problema te populacije.

Ministrica je istakla da će zahtjeve ratnih vojnih invalida paraplegičara delegirati nadležnim institucijama, koje uz podršku i savjete struke mogu raditi na rješavanju njihovih problema.

Tokom razgovora je istaknuta važnost nastavka snažnije izgradnje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Članovi Saveza su naglasili da su, uprkos činjenici da se danas nalaze u teškoj situaciji, spremni na vlastito odricanje ukoliko bi opstojnost Bosne i Hercegovine bila dovedena u pitanje.

Predstavnici saveza uručila su zahvalnicu ministrici za iskazano poštovanje prema braniocima države Bosne i Hercegovine.

Naglasili su da se ideja za dodjelu zahvalnice javila nakon što je ministrica Turković u proteklom periodu svojim aktivnostima i inicijativama iskazala duboko poštovanje prema dobitnicima najvećih ratnih priznanja i populaciji ratnih vojnih invalida paraplegičara.

Turković je istakla da joj je izuzetna čast dobiti zahvalnicu od populacije koju poštuje i cijeni, a koja je podnijela veliku žrtvu i dala nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. Naglasila je da se uspjeh naše zemlje i društva mjeri odnosom prema populaciji ratnih vojnih invalida, koja mora imati veća prava i biti više poštovana i uvažavana.

Delegaciju Saveza činili su predsjednik Mujo Aganović, predsjednik RVI paraplegičara Kantona Sarajevo Miralem Hadžić, te članovi Saveza Ševko Hubijar i Admir Atović, saopćeno je iz Minisatrstva vanjskih poslova BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo