21°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

16.09.2020 / 18:55 BiH - “Uhvati trenutak”

Ljetna škola fotografije uz pomoć mladih promoviše kulturno naslijeđe i turizam

Ljetna škola fotografije uz pomoć mladih promoviše kulturno naslijeđe i turizam
Foto; EU Info Centar

Ljetna fotografska avantura “Uhvati trenutak” Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini potakla je mlade iz pet bosanskohercegovačkih gradova da istraže kulturu, historiju i bogato naslijeđe, te da prikažu jedinstvenu ljepotu i bogatstvo svog okruženja.

Kulturni turizam, kao pokretač razumijevanja i slavljenja raznolikosti, naročito među mladima, potakao je stvaranje jedinstvenih fotografskih zapisa i doživljaja prirodnih i kulturnih bogatstava vlastitog okruženja.

- Druženje započeto uz vodopad Plive i pogled ka kulama drevnih vladara kraljevskog grada nastavljeno je na obalama rijeke Sane i zidinama Ključke tvrđave. Krenuvši prema jugu, osvježenje su potražili na Neretvi, u sjeni kule Gavrankapetanovića u Počitelju.

Također, uhvaćen je dašak života stoljetnog Počitelja te se zaputili ka “muzeju pod otvorenim nebom”. Uz šum Bregave, u Stocu su ovjekovječeni kameni spavači i pređene staze koje su nadahnule najpoznatijeg Stočanina da ih učini bezvremenskim kroz svoje stihove. Trebinje, grad sunca, vina i platana, obišli su na Svjetski dan fotografije, te uspješno okončali ljetno putovanje - saopćeno je iz EU Info centra.

Tokom uručenja nagrada najboljim mladim foto-reporterima, predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Petar Kraljević istakao je da je impresioniran umijećem i kreativnošću koje su pokazali predstavljajući svoje gradove, kulturu, tradiciju, prirodna bogatstva kao i turističke potencijale.

Foto škola pozvala je mlade da pokažu ljepote Bosne i Hercegovine i istaknu brojne turističke potencijale i kulturno naslijeđe vlastitih okruženja i da svojim fotoaparatima zabilježe magične trenutke. Vođeni iskusnim bh. fotografom Jasminom Agovićem, polaznici su stekli brojne vještine i učili o značaju fotografije, a najbolji su osvojili vrijedne nagrade kako bi mogli dalje razvijati svoju ljubav prema fotografiji.

Helena Brajić i Katarina Pudar iz Trebinja i Amer Kalabić iz Ključa - pobjednici takmičenja, svojim su fotoreportražama iznijeli jedinstveno viđenje vlastitih gradove, te ovjekovječili fotografijama ljepote prirode i kulturne baštine koje njihova okruženja nude.

Iako su vjerovali da neće osvojiti nagrade, pobjednici su istakli zahvalnost na mogućnosti učešća, učenja o fotografiji, druženja te savjetima i nadahnuću za poštivanje i uživanje u krajolicima.

Izložba radova najboljih mladih fotoreportera otvorena je danas u OKC Abrašević u Mostaru, gdje će biti postavljena do 21. septembra.

Online izložbu moguće je pogledati na linku: VIDEO, navodi se u saopćenju.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo