5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

16.09.2020 / 19:07 Politika - S Milanovićem i Plenkovićem

Dodik u Zagrebu: Sarajevo nas tretira kao agresore, moja politika nije secesija

Dodik u Zagrebu: Sarajevo nas tretira kao agresore, moja politika nije secesija
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Veliku požnju izazvao je posjet Zagrebu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Stigao je na poziv Zorana Milanovića, a u Banskim Dvorima sastao se i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

O sadržaju sastanaka Dodik, kojeg mediji u Hrvatskoj nazivaju vođom bosanskih Srba, je uživo govorio za RTL.

"U suštini ja sam izabrani član Predsjedništva ispred Republike Srpske. Bilo mi je zadovoljstvo da ima priliku razgovarati s predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske. Upoznao sam ih sa situacijom u BiH iz viđenja nas Srba, načina na koji funkcionira BiH sa svim zastojima, činjenicom da je devastiran Daytonski sporazum od strane međunarodnog faktora, da tamo još postoji visoki predstavnik koji pokušava nametati rješenja, postoje tri suca Ustavnog suda koji su stranci, koji s dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najščešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH. Teme su bile i naša gospodarska suradnja, projekti poput izgradnje mosta u Gradišci...".

Na pitanje hoće li se rušiti kuće Hrvata koje su na toj trasi, Dodik ističe kako nitko nema namjeru ništa rušiti.

"To je davno, prije 25 godina tema koja je možda imala smisla. Kada smo planirali gradnju autoputa, vjerojatno se neki od objekata moraju maknuti. Intervencijom hrvatske zajednice recimo u okolini Modriča mi smo promijenili trasu da bi oni bili zadovoljni. To imamo namjeru učiniti i na trasi koju planiramo graditi od Banja Luke do Prijedora, u Ivanjskoj, gdje mještani smatraju da trebaju biti izmješteni. Nitko to ne radi namjerno", kaže Dodik za RTL.

Naglasio je da su mnoge stvari koje se tiču Dejtona promijenjene, prije svega Hrvata, a onda i Srba.


- Predsjednik Milanović je htio da se upozna sa viđenjima. Јa sam primarno za mir i stabilnost. Nas političko Sarajevo tretira kao agresore. Kako ja koji sam rođen u Banjaluci mogu biti agresor? Moja politika nije secesija - izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da se u BiH 25 godina pravi jedna neuspješan hibrid.

- Gradi ga međunarodni faktor koji je upravljao BiH, donosio zakone, mijenjao ustave. Međunarodna zajednica je morala polučiti rezultat koji je održiv, ali on jednostavno nije održiv, kaže Dodik.

Kad je riječ o Daytonu i onom što predsjednik Milanović traži, Dodik kaže: '

'Hrvatska je sa Srbijom potpisala okvirni Sporazum i neka Alijina BiH koja nije bila verificirana ni priznata. Dakle, kao takva Hrvatska se smatra i jest jamac Daytonskog sporazuma i u tom pogledu njezina je obveza i dužnost da se interesira i štiti slovo Sprazuma. Očigledno je da je mnogo stvari promijenjeno. Moram reći, prije svega na štetu Hrvata, a onda i nas Srba u BiH. Predsjednik je htio biti upoznat na koji način mi vidimo da to treba rješavati. Mislim da se prije svega mora poštivati konstitutivnost naroda i prava koja su stečena Daytonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH, i da nitko ne može birati predstavnike - kao u slučaju gdje imamo da Bošnjaci biraju člana predstavništva Hrvata gospodina Komšića glasovima Bošnjaka i on provodi bošnjačku, a ne hrvatsku politiku. To sigurno nije dobro. Nije dobro za ukupne odnose u BiH, nije dobro za povjerenje Hrvata i Srba u BiH".

Iz Milanovićevog ureda kažu kako niti imaju niti će imati kontakte s Vučićem. Šarić je pitao Dodika je li bez suradnje Hrvatske i Srbije moguće poboljšanje stanja u BiH?

"Nemam namjeru komentirati svog domaćina. Mislim da je greška ne komunicirati. Mislim da Vučić ima dobre namjere i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika. Srbi i Hrvati kao narodi kroz povijest jesu imali teška sučeljavanja i teško breme nose, ali svakako u ovom trenutku su najvažniji narodi na ovom prostoru, imaju svoje države. Naprosto smo primorani surađivati, ja vjerujem da će to te komunikacije doći i treba do nje doći", zaključio je Dodik.





(Vijesti.ba)

Izdvajamo