8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

16.09.2020 / 19:55 Kultura - 32 slike

U Mostaru otvorena izložba slika 'Izgubljen u Antropocenu' autora Darija Pehara

U Mostaru otvorena izložba slika 'Izgubljen u Antropocenu' autora Darija Pehara
Foto: FENA - Vijesti.ba

Izložba od 32 slike različitih formata pod nazivom "Izgubljen u antropocenu", autora Darija Pehara, otvorena je u srijedu u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

Pehar je u razgovoru za Fenu istaknuo kako mu ova izložba jako puno znači.

- Ideja za izložbu stara je 13 godina, baš kao i jedna slika izložena ovdje od koje je sve krenulo i koja je bila najava svega ovoga. Antropocen je sadašnja epoha, ovdje i sada, u kojoj je ljudska civilizacija došla do toga da ima velik utjecaj na planetu zemlju u smislu klimatskih promjena, globalnog zatopljenja i u smislu zagađivanja okoline - kazao je Pehar.

Kroz izložbu se kao čest motiv provlači bijeli medvjed koji je u svojoj ugroženosti i zbunjenosti u antropocenu, na neki način simbol, svega navedenoga.

- Sve slike osim one jedne navedene uradio sam u posljednje dvije godine, a gotovo sve su rađene akrilom na platnu osim tri manja formata na drvetu. Što se tiče skorije budućnosti, trenutno nemam ništa dogovoreno, ali planiram ovu postavku izložiti i van Bosne i Hercegovine - kazao je mostarski umjetnik.

Dario Pehar rođen je 17. veljače 1967. godine u Mostaru gdje je završio Srednju elektrotehničku školu, a 2000. godine diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi profesorice Nade Pivac.

Imao je četiri samostalne i sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na salonu mladih u Sarajevu 2007. godine i nagrade DHLU 2017. godine u Mostaru.

Zaposlen je na mjestu profesora slikarstva u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom Grada Mostara, Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a za sve posjetitelje bit će otvorena do 1. listopada ove godine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo