4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.09.2020 / 20:00 Politika - Zagreb

Mediji u Hrvatskoj o Dodikovoj posjeti, reakcije Kosor, Pilsela

Mediji u Hrvatskoj o Dodikovoj posjeti, reakcije Kosor, Pilsela
Foto: Vijesti.ba

Nižu se reakcije na današnji sastanak Milorada Dodika sa Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem u Zagrebu.

Posebno su interesantne reakcije iz Hrvatske. Mediji iz susjedne Hrvatske su Dodika nazvali "vođom bosanskih Srba".

Novinara RTL-a je zanimalo kako dodik komentita stav Milanovićevog ureda iz kojeg kažu kako niti imaju niti će imati kontakte s Vučićem. Novinar Josip Šarić je pitao Dodika je li bez suradnje Hrvatske i Srbije moguće poboljšanje stanja u BiH?

"Nemam namjeru komentirati svog domaćina. Mislim da je greška ne komunicirati. Mislim da Vučić ima dobre namjere i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika. Srbi i Hrvati kao narodi kroz povijest jesu imali teška sučeljavanja i teško breme nose, ali svakako u ovom trenutku su najvažniji narodi na ovom prostoru, imaju svoje države. Naprosto smo primorani surađivati, ja vjerujem da će to te komunikacije doći i treba do nje doći", zaključio je Dodik.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović ne misli da Dodik može učiniti puno po pitanju promijene izbornog zakona u BiH.

U izvještaju se kaže da ga je Milanović prije svega pozvao kao najprominentnijeg člana, kao predstavnika srpskog naroda u BiH.

- Nakon ovoga on planira pozvati predstavnike bošnjačkog i hrvatskog naroda. To će, po svemu sudeći biti Izetbegović i Čović. Bilo je puno negativnih reakcija na ovaj poziv, ali nakon ovog sastanka predviđen je zajednički sastanak sa tročlanim BiH Predsjedništvom, navode sa Nove TV.

Novinar i analitičar Drago Pilsel u svonoj reakciji kaže da se čini "da idiotluk predsjednika Hrvatske nastavlja rasti.

- Ovako sada Zoki kaže: ''Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH''. Može li pojedinac predstavljati narod? Može samo u glavi tuđmanoida Milanovića, navodi Pilsel.


Na Twitteru je reagovala i nekadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

- Što, ali što točno, koji to problem mogu riješiti čelnici države EU s dotičnim koji veliča ratne zločince, odlikuje ih ne priznajući odluke suda u Haagu, snažno upregnut na projektu komadanja BiH i Velike Srbije. Ponižavanje kao nekoć s Vučićem i nestalima, napisla je Kosor.

Reagovao je i Domagoj Hajduković iz SDP-a Hrvatske.

- Malo me čudi takav iznenadni i tajanstveni dolazak, tim više što smo iz službenog Sarajeva čuli da se ne radi o službenom posjetu. Isto me tako čudi stav službenog Zagreba koji poziva Dodika u trenutku kada je jasno rekao da je za komadanje BiH i protiv teritorijalnog integriteta te zemlje što je za mene posve neprihvatljivo, navodi Hajduković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo