3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

17.09.2020 / 13:13 Politika - Predsjednik Hrvatske

Milanović: Komšić mora biti svjestan posljedica svog rada

Milanović: Komšić mora biti svjestan posljedica svog rada
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Na poziv osnivača klimatske inicijative posvećene podizanju svijesti o klimatskoj krizi i hitnoj potrebi za djelovanjem predsjednika Republike Austrije dr. Alexandera Van der Bellena i bivšeg guvernera američke savezne države Kalifornije Arnolda...

...Schwarzeneggera, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će danas na Austrian World Summitu u Beču.

"Drago mi je da me pozvao austrijski predsjednik", rekao je Milanović novinarima u Beču.

Komentirao je i jučerašnji posjet Milorada Dodika Hrvatskoj. "Gospodin Dodik je sugovornik, kao što je sugovornik i Bakir Izetbegović", kaže Milanović.

Čuo sam se ranije s gospodinom Izetbegovićem, pozvao sam ga u Zagreb, nadam se da će doći, da neće podleći galami i ustvari prizemnim uvredama", rekao je.

"Ja sam hrvatski predsjednik i mene zanima ne samo status Hrvata, nego i naprosto stanje u državi koja je susjedna i koja je sastavljena 95. godine na jedan način koji nije idealan, ali bože moj. Ako je nešto Yugo 45 ne može biti Passat. Ali Yugo 45 ide, ako natočite u njega krivo gorivo i to je upotrebljivo. Za sada. Međutim, krše se neka temeljana pravila i sad sam nažalost konačno čuo da su ljudi koji to rade svjesni. Dakle, oni su sjvesni da krše pravila koja su potpisana i preuzeta prije 25 godina s argumentima da nema konstitutivnih naroda. Pa ja bih volio da u nekom idelanom svijetu tako, ali nije...

Hrvatska je država hrvatskog naroda, ali imamo vrlo visok status zaštite manjima i u Hrvatskoj je nemoguće da za predstavnike manjina glasaju oni koji nisu pripadnici tih manjina, dok se takvima ne deklariraju. Dakle, mi to štitimo", kazao je.

Komentirao je i činjenicu da su ga usporedili s Lukašenkom.

"A usporedbe s Lukašenkom su mogle biti usporedbe s Putinom. Ne znam kako se toga nije sjetio. Ali to je besmisleno. Ja razgovaram s onima koji nekoga predstavljaju i s onima koji su izabrani u priznatom demokratskom procesu. Gospodin Dodik to jest. I on je sugovornik", kaže predsjednik Milanović.

Na pitanje hoće li pozvati i Željka Komšića, predsjednik RH je rekao da želi razgovarati s predstavnicima triju konstitutivnih naroda.

"Ne mislim da su glasali za njega da povrijede Hrvate, nisu, ali on mora biti svjestan posljedica svog političkog rada i puta. On parazitira na hrvatskom biračkom tijelu. Dok se to ne promijeni, situacija u BiH će biti nenormalna", smatra lider Hrvatske.

Milanović je zatim postavio retoričko pitanje.

"Zašto BiH ima tri člana Predsjedništva prema Dejtonu. Je li zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To se događa sada. To je u korijenu svih nesporazuma. Tri člana Predsjedništva BiH su predviđena da bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao izabrati svog predstavnika. Nije savršeno, ali je tako trenutno. Da je suprotno, birao bi se jedan, ali nije tako. Ovo pokazuje kako neki zloupotrebljavaju situaciju zato jer mogu, jer su na pik uzeli najmaloborojniju zajednicu", izjavio je.


(Vijesti.ba / N1)



Izdvajamo