5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

18.09.2020 / 18:19 Obrazovanje - Sa području Ljubuškog

Markotić: Svim brucošima jednokratna novčana potpora od 500 maraka

Markotić: Svim brucošima jednokratna novčana potpora od 500 maraka
Foto: Grad Ljubuški

Svi brucoši koji u listopadu počinju s visokoškolskim obrazovanjem, a imaju adresu na području Ljubuškog, od Grada će dobiti 500 maraka jednokratne potpore.

Riječ je o projektu kojemu je cilj redovnim studentima prvih godina javnih sveučilišta olakšati novi početak i za koji će iz gradskog proračuna biti izdvojeno više od 100.000 maraka, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Grada Ljubuškog.

Grad Ljubuški već godinama kroz stipendije potiče visokoškolsko obrazovanje i trenutno je jedini grad koji provodi ovaj projekt.

Realizaciji projekta prethodi odluka o dodjeli jednokratnih financijskih potpora brucošima Grada Ljubuškog, koja će se naći na sjednici Gradskog vijeća idućeg tjedna, a prema kojoj pravo na potporu imaju svi redoviti studenti koji prvi put upisuju prvu godinu preddiplomskog ili integriranog studija državnih sveučilišta, te koji imaju prebivalište na području Ljubuškog.

V. d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić naglašava kako je cilj da potpora studentima prvih godina postane praksa i u sljedećim godinama. Dodjela potpora izvršit će se preko javnog poziva koji objavljuje gradonačelnik sukladno spomenutoj odluci, a uz novost za brucoše, gradske vlasti ove godine ulažu više sredstava i u potpore za studente viših godina.

"Povećat ćemo izdvajanja za dodjele studentskih potpora, tako da će svi redoviti studenti viših godina koji nisu obnavljali godinu imati pravo na novčanu stipendiju od Grada. Ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje je ulaganje u budućnost", ističe Markotić.

Svi redoviti studenti viših godina koji nisu obnavljali godinu također će imati pravo na novčanu stipendiju od Grada, a za to će također biti raspisan natječaj.

"Do sada je pravo na ovu stipendiju ostvarivao manji broj studenata, odnosno trećina ili četvrtina prijavljenih. Primjerice, u 2017./2018. pristigle su 182 prijave, a potporu je ostvarilo 50 studenata, isto je bilo i godinu poslije. Prošle godine od 111 prijavljenih pravo na stipendiju ostvarilo je 65 studenata", navodi se u priopćenju.

Sudeći prema broju prijava koje su ranije pristizale na natječaj za stipendije, iz Gradske uprave Ljubuški očekuju da bi ove godine potporu moglo ostvariti dvjestotinjak studenata starijih godina te navode kako je Grad financijski potpomogao rad Studentskog centra Mostar u kojem je, kako kažu, smješteno oko 60-ak studenata iz Ljubuškog, a još više njih koristi studentsku menzu.

Inače, Grad Ljubuški već godinama ulaže značajna sredstva u obrazovanje.

Osim toga što je među prvima uvela stipendije za studente viših godina, ova lokalna samouprava značajna sredstva svake godine izdvaja i za sufinanciranje troškova prijevoza učenika, kao i za opremanje i obnovu škola, stoji u priopćenju.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo