4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

19.09.2020 / 10:00 BiH - Lider HDZ-a

Dragan Čović: Svi se moramo ispričati za ratne zločine

Dragan Čović: Svi se moramo ispričati za ratne zločine
Dragan Čović / Vijesti.ba
Posjeta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu dobrodošla je budući da se Hrvatska snažno zalaže da BiH dobije evropske perspektive s obzirom na podijeljenost koja snažno dominira zbog "pokušaja stvaranja unitarne i centralističke države", ...

... smatra lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istakao kako je u Dejtonu dogovoreno nešto dijametralno suprotno i da Dodik na to "upozorava".

"U tome je korijen nesnošljivosti između političkog Sarajeva i njega. Siguran sam da razgovori s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem mogu postići dobre rezultate da se čuje glas predstavnika srpskog naroda u BiH, bez obzira na to ko to bio", rekao je Čović za Večernji list.

Lider HDZ-a BiH smatra da je neophodno nastaviti razgovore ovim intenzitetom da bi se društvo u BiH organizovalo na tragu onoga što je u Aneksu četiri Dejtona definisano - da se obezbijedi legitimno predstavljanje na svim nivoima, spomenuvši kako Željka Komšića smatra predstavnikom Bošnjaka, a ne Hrvata.

On smatra da će ubrzo na sto biti potrebno staviti raspravu o kandidatskom statusu BiH što će podrazumijevati i izmjene Ustava.

"Treba očekivati da će u tome biti prisutna i podrška međunarodnih institucija. Uvjeren sam da se pozicija tri naroda ne može unitštiti ni dotaknuti, ne može se eliminisati iz institucija. Svi koji pokušavaju na takav način djelovati treba da znaju da time ukidaju BiH, a ja u tome ne želim biti sagorovnik", naglasio je Čović.

On je naveo u i kako se svi morju ispričati za ratne zločine.

"Svi trebamo pružiti ruku pomirenja. Što se mene tiče, i danas, i sutra, i bilo koji dan spreman sam, i to radim, jasno ukazati na sve ono što se zove zločinom mojih sunarodnjaka. Na isti način svi trebamo gledati na svaku žrtvu i zločin. Ako tako uradimo, mislim da ćemo ove probleme trajno riješiti", rekao je Čović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo