3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

19.09.2020 / 14:09 Politika - Aida Hadžialić

Bivša švedska ministrica porijeklom iz BiH odgovorila Čoviću

Bivša švedska ministrica porijeklom iz BiH odgovorila Čoviću
Aida Hadžialić / Vijesti.ba
Bivša ministrica u vladi Švedske Aida Hadžialić reagirala je na posljednje izjave Dragana Čovića oko izmjena Ustava BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u intervjuu za bh. izdanje zagrebačkog Večernjeg lista da će ubrzo na sto biti potrebno staviti raspravu o kandidatskom statusu BiH što će podrazumijevati i izmjene Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma.

On je kazao da će o tome prije svega predstavnici konstitutivnih naroda u BiH".

Nekadašnja najmlađa ministrica u Svedskoj Vladi Aida Hadžialić u odgovoru je istakla kako Evropska perspektiva znači poštivanje građana.

"Europska perspektiva znači demokratija, jednakost građana i glasa, poštovanje ljudski prava i međunarodnog suda u Haagu. Europska perspektiva nije negiranje etničkog čišćenja, genocida i rušenje državnih institucija", napisala je Hadžialić.

Hadžialić je Bosnu i Hercegovinu napustila kad je imala pet godina, jer je njena porodica izbjegla iz Foče u Švedsku tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Kada ju je premijer Stefan Loefven 2014. imenovao u vladu imala je samo 27 godina i tako je postala najmlađa ministrica u historiji Švedske.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo