8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

19.09.2020 / 14:43 Svijet - Angela Merkel

Vlada obećala uložiti šest milijardi eura u digitalno školovanje

Vlada obećala uložiti šest milijardi eura u digitalno školovanje
Angela Merkel / Vijesti.ba
Njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da je pandemija koronavirusa istaknula potrebu za ogromnim ulaganjima u školsku tehnologiju širom zemlje.

Merkel je izjavila u subotu u svom redovnom sedmičnom video podcastu da su nastavnici bili ostavljeni da održavaju nastavu virtualno jer su škole zatvorene zbog epidemije. Ona tvrdi da to naglašava značaj koji imaju digitalni mediji i druga takva sredstva, ali da su također podložni infrastrukturnim greškama.

- To je razlog zašto moramo insistirati na digitalizaciji škola punom brzinom. Potrebno nam je to kao neizostavni dodatak nastavi licem u lice – izjavila je njemačka čelnica.

Merkel tvrdi da je vlada obećala uložiti šest milijardi eura u podršku digitalnom učenju i infrastrukturi u školama. Kazala je da je svim školama potreban internet visoke brzine što je moguće prije i da su nastavnicima potrebni kompjuteri pogodni za pružanje digitalne nastave.

Njemačke škole ponovo su otvorene i učenici su se vratili na nastavu, ali su zvaničnici upozorili da zemlja treba biti bolje pripremljena u slučaju da broj zaraženih virusom ponovo bukne, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo