9°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

19.09.2020 / 16:04 Regija - Zoran Milanović

Naša strana dobila je rat i zemlju koja počiva na antifašizmu

Naša strana dobila je rat i zemlju koja počiva na antifašizmu
Foto: Hina

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz Spomenik revolucije naroda Moslavine u Podgariću je započelo obilježavanje 75. obljetnice oslobođenja sjeverozapadne Hrvatske.

"Aktualna vlada pokazuje puno više razumijevanja i takta za neke stvari od vlada koje su joj prethodile. Danas ovdje obilježavamo 75 godina od jedne od najvećih pobjeda nad zlom. Jedna strana odabrala je pravi put, druga stranputicu. Naša strana dobila je rat i zemlju koja počiva na antifašizmu", poručio je u svom govoru predsjednik Republike Zoran Milanović.

Istaknuo je i kako antifašizam nije slučajno uvršten u Ustav.  "Ustav je akt političke volje i svijesti čitave politike, a 1990. godine nije bilo nikakve dileme oko toga hoće li antifašizam ući u Ustav. Antifašizam je dio Ustava, a nije pao s kruške, tako da je svako negiranje antifašizma 30 godina kasnije jednostavno komično", naglasio je predsjednik Republike.
"Antifašizam konstanta hrvatske politike"

U ime organizatora, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, okupljenima se obratio predsjednik Franjo Habulin, koji je poručio da je područje Moslavine od samog početka Drugog svjetskog rata bilo od izuzetne strateške važnosti.


"Antifašistička borba iznjedrila je najveće demokratske vrijednosti, a današnja Hrvatska izvojevana je i sačuvana u granicama AVNOJ-a. Europa u kojoj danas živimo također je izgrađena na temeljima antifašizma i borbe protiv fašizma", naglasio je Habulin.

Svečanosti su, među ostalima, nazočili i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, saborski zastupnik Vili Matula te bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji je poručio da je antifašizam konstanta hrvatske politike i nešto što ne možemo promijeniti i čega se ne možemo niti bismo se trebali odreći.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo