4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

20.09.2020 / 09:47 Regija - Mitropolit crnogorsko - primorski

Mitropolit Amfilohije: Neću umrijeti dok na vrh Lovćena ne vratim Njegoševu crkvu

Mitropolit Amfilohije: Neću umrijeti dok na vrh Lovćena ne vratim Njegoševu crkvu
Foto: Vijesti.ba

Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije poručio je da neće umrijeti prije nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

“Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gdje je bila”, izjavio je mitropolit Amfilohije za beogradsku "Politiku".

On je podsjetio da je u zavjetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš "dao obijeliti /crkvu/" i da se svake godine po njegovoj zapovjedi liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

“Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vrijeme njegovog života /1846.godine/, na mjestu koje je sam obilježio i izričito zavještao da u njoj bude sahranjen”, podsjetio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, svima je poznato Njegoševo autentično zavještanje, koje glasi: "Јa hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu".

“Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Kada je riječ o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije podsjeća da za to postoji "amanet kralja Nikole“.

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mjestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo