8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

20.09.2020 / 17:31 Svijet - Provincija Kunduz

U Afganistanu u zračnim napadima vladinih snaga poginula 24 civila

U Afganistanu u zračnim napadima vladinih snaga poginula 24 civila
Foto: Arhiv
Na sjeveru Afganistana  u zračnim napadima vladinih snaga poginula su 24 civila, uključujući i djecu, a povrijeđeno je šest osoba, rekli su u nedjelju svjedoci za Associated Press.

Dvoje svjedoka koje je AP kontaktirao rekli su da su većina ubijenih u subotnjim zračnim napadima, koji su pogodili selo Sayed Ramazan u sjevernoj provinciji Kunduz, bili civili. Okrug Khanabad u provinciji u kojoj se nalazi selo pod kontrolom je talibana.

Afganistansko ministarstvo odbrane, međutim, saopćilo je kako su u zračnim napadima ubijeno 30 talibanskih boraca, i dodalo je da se provodi istraga zbog tvrdnji da su među ubijenima i civili.

Zračni napadi dolaze dok se talibani i pregovarači koje je imenovala vlada prvi put sastaju u Kataru kako bi razgovarali o budućnosti Afganistana i kraju desetljeća rata i sukoba.

Seljani su rekli da je početni zračni napad ciljao kuću koja pripada talibanskom borcu, čija kuća je bila kontrolna tačka za zaustavljanje ljudi kako bi se osiguralo da nisu povezani s vladom. Eksplozija je zapalila obližnju kuću, zarobivši porodicu unutra, rekao je u telefonskom razgovoru za AP Latif Rahmani, koji je bio svjedok zračnih napada.

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid osudio je zračne napade i rekao da talibani u to vrijeme nisu imali vojne operacije na tom području.

Ujedinjeni narodi oštro su kritizirali obje strane u sukobu zbog ubijanja civila u dugotrajnom ratu u Afganistanu. Izvještaj UN-a navode da je u prvoj polovini 2020. ubijeno 1.282 afganistanska civila, što je 13 posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Mirovni pregovori u Kataru dio su sporazuma s Talibanima uz posredništvo SAD-a koji  bi trebalo da dovedu do povlačenja američkih trupa iz Afganistana.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo