8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

22.09.2020 / 14:34 KORONAVIRUS - Uprkos negodovanju stanovnika

Španija želi proširiti restrikcije u Madridu

Španija želi proširiti restrikcije u Madridu
Foto: Vijesti.ba
Španski glavni grad spreman je da proširi restrikcije na kretanje u više kvartova zbog velikog broja novih slučajeva zaraze u drugim okruzima, uprkos negodovanju stanovnika zbog diskriminacije.

Policija se u ponedjeljak rasporedila u 37 naselja, u kojoj većinski živi radnička klasa, a u kojima je stopa zaraze u posljednjih 14 dana viša od 1.000 na 100.000 stanovnika. Tamošnji stanovnici moraju imati opravdanje za izlazak iz tih četvrti.

Mještani su se požalili da restrikcije stigmatiziraju siromašne, koji često žive u skučenim uslovima i oslanjaju se na javni prevoz da bi došli do svojih poslova, prenio je AP.

U utorak je još 16 okruga premašilo taj prag brzine prenosa zaraze, a regionalna predsjednica Madrida Isabel Díaz Ayuso rekla je da je mogućnost proširenja restrikcija nešto što će uzeti u razmatranje.

Regionalni potpredsjednik Ignacio Aguado rekao je da zvaničnici procjenjuju mogu li se zdravstvene službe nositi sa povećanim brojem slučajeva prije nego što donesu odluku o restrikcijama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo