7°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

22.09.2020 / 16:09 Svijet - Predsjednik Afganistana

Ghani: Vrijeme je da u Afganistanu zavladaju mir i blagostanje

Ghani: Vrijeme je da u Afganistanu zavladaju mir i blagostanje
Ashraf Ghani / Vijesti.ba
Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani izjavio je da je glavni zadatak vlade te zemlje osigurati primirje.

Ghani je u video poruci objavljenoj povodom 75. godišnjice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kazao da se nada da će pregovori između talibana i afganistanske vlade koji se vode u Kataru biti uspješni.

''Primarni zadatak vlade Afganistana je osigurati prekid vatre'', rekao je Ghani, napominjući da je vrlo važno zaustaviti nasilje kako bi se postigao napredak u izgradnji mira, prenosi Anadolu Agency (AA).

Apelovao je na zemlje članice UN-a da pruže pomoć narodu Afganistana da sačuvaju postignuća i napredak koji su postigli tokom posljednjih 19 godina, naglasivši da je došlo vrijeme da u toj zemlji zavladaju mir i blagostanje.

Predsjednik Ghani dodao je da očekuju pozitivan odgovor talibana na njihove zahtjeve za humanitarnim primirjem.

U Dohi, glavnom gradu Katara, pregovori između afganistanske delegacije i talibana koji su počeli 12. septembra još uvijek traju. Glavni cilj pregovora dviju strana je okončanje gotovo dvije decenije dugih oružanih sukoba u toj zemlji.

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga. Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i teroristička organizacija ISIS koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

Historijski "Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu" su 29. februara u Dohi potpisali američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar. Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo