10°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 4°C

22.09.2020 / 16:14 Politika - Traži reakciju

Nikšić: Izvještaj SOA-e sredstvo borbe protiv BiH

Nikšić: Izvještaj SOA-e sredstvo borbe protiv BiH
Nermin Nikšić / Facebook
Predsjednik Socijaldemokratske partije i delegat u Predstavničkom domu PSBiH Nermin Nikšić smatra da je izvještaj hrvatske obavještajne agencije SOA definitivno sredstvo borbe protiv BiH.

Pored niza navoda koji apsolutno ne stoje očekujem da zvanične institucije BiH prije svih OSA, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH reagiraju na ovaj SOA-in godišnji izvještaj o sigurnosnim prilikama.

Interesantno je da se ovaj, po BiH kompromitirajući izvještaj, objavljuje netom nakon diskutabilne posjete Milorada Dodika Zagrebu, a javno prezentiranje ovog izvještaja poslužit će kao sredstvo za legitimiranje Hrvatske politike u borbi protiv BiH.

Da namjere nisu krajnje iskrene niti dobrosusjedske kako ih prikazuju u Hrvatskoj, pokazuju činjenice da zvanična vlast Hrvatske nije obavijestila vlasti BiH, kako bi se eventualno sve navedeno razmotrilo i otklonilo kao prijetnja. Naprotiv, oni su to javno prikazali i još mašu s njim kao sredstvom, tim prije jer se u izvještaju krije masa neistina i konstrukcija koje štete ugledu, ali i sigurnosti BiH.

Kao državni parlamentarac i predsjednik SDP-a tražim da OSA BiH sačini javni izvještaj u kojima će se težište oslanjati na odnos BiH i Hrvatske, gdje će biti predstavljene i sve negativne posljedice po miješanje SOA-e u BiH.

Još su živa sjećanja na mutne rabote SOA-e, koja da bi opravdala izjavu bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o 10.000 ratnika, Bošnjake pokušala uvjeriti da prokrijumčare oružje do mjesta povezanih sa pokretom selefija u Bosni.

„Otkriće" tog oružja potvrdilo bi tako da u BiH postoji 10.000 ljudi sa „veoma radikalnom retorikom i namjerama".

No, BiH ne samo da drži pod kontrolom problem povratnika sa stranih ratišta, nego je i lider na ovom polju.

Stoga Izvještaj SOA-e ne odgovara istini i definitivno je sredstvo borbe protiv BiH.

Zato hitno očekujem reakciju bh. institucija čija šutnja me dodatno zabrinjava, posebno jer se bez vlasti Hrvatske i njihovih institucija ne bi ovaj izvještaj mogao objaviti. Zato su bh. institucije dužne što prije reagirati, navodi Nikšić u saopćenju objavljenom na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo