10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

22.09.2020 / 17:02 BiH - Obavijestila kolege

Tužiteljica Simeunović: Nudili su mi mjesto glavnog tužioca u Bijeljini da odustanem od VSTV-a

Tužiteljica Simeunović: Nudili su mi mjesto glavnog tužioca u Bijeljini da odustanem od VSTV-a
Foto: Vijesti.ba
Tužiteljica Tužilaštva BiH Biljana Simeunović obavijestila je u ponedjeljak sve državne tužitelje i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da joj je nuđena pozicija glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od kandidature za člana VSTV-a, saznaje Istraga.ba.

Ponudu su joj, navela je u svom dopisu tužiteljica Simeunović, prenijele tri državne tužiteljice. Njihova imena, za sada, nije otkrila, prenosi Istraga.

„Nadam se da će poslije čitanja ovog dopisa tužiteljica-kurir u prenosu tuđih zamisli i kombinatorike mene i druge kolege upoznati čija je bila osnovna zamisao da mi se ponudi gore navedeno mjesto, a da odustanem od kandidature za člana VSTV-a“, napisala je Simeumnovićeva.

Naime, ove sedmice Tužilaštvo BiH bira svog predstavnika u VSTV-u, koji bi trebao naslijediti Jadranku Lokmić Misirača, još uvijek aktualnu potpredsjednicu VSTV-a. Odluku o novom predstavniku Tužilaštva BiH donose svi državni tužioci, i to tajnim glasanjem. Prema žrijebu VSTV-a, Tužilaštvo BiH mora izabrati svog predstavnika koji je srpske nacionalnosti i ženskog spola. Do sada su se za ovu poziciju kandidirale državne tužiteljice Biljana Simeunović, Vedrana Mijović i Violeta Mandić.  Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, prema informacijama Istrage, podržavaju Vedranu Mijović, državnu tužiteljicu koja je formirala predmet protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i koja je već ranije podigla optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića. Ukoliko Vedrana Mijović bude izabrana u VSTV, Milan Tegeltija će, ponovo, preuzeti većinu u toj instituciji, s obzirom na to da njegova potpredsjednica i dosadašnja predstavnica Tužilaštva BIH u VSTV-u  Jadranka Lokmić Misirača ne učestvuje u radu zbog bolesti.

Državna tužiteljica Simeunović navodi da joj je „već duže vrijeme poznato kome je, kada i zašto obećano da će biti izabran za člana VSTV-a BiH“, te koje osobe „rade na ostvarenju tog obećanja“.

„Smatram da Tužilaštvo BiH mora imati pravilnik kojim se regulišu postupanja u izboru člana VSTV-a iz reda tužilaca Tužilaštva BiH. To je postupak koji se ne može sprovoditi na osnovu trenutne inspiracije pojedinca ili pojedinaca, bez obzira koju funkciju obavljaju u Tužilaštvu BiH“, piše u dopisu Biljane Simeunović.

Na kraju, državna tužiteljica Simeunović koja se kandidirala za članicu VSTV-a piše o ponudama koje je dobila.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo