-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

23.09.2020 / 16:33 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik: U SAD postoji pogrešna percepcija o Srbima, važno da Trump to zna

Dodik: U SAD postoji pogrešna percepcija o Srbima, važno da Trump to zna
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je važno da se obraća američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kako bi ga obavijestio o viđenjima važnih pitanja iz ugla Republike Srpske.

Govoreći o pismima koje je uputio Trampu u nekoliko navrata, Dodik ističe da putem pisama pokušava američkom predsjedniku ili njegovim najbližim saradnicima da približi viđenja i stavove Srpske, prenosi rtrs.

- Važno je da se direktno obraćam američkom predsjedniku i da ga obavijestim o nekim važnim pitanjima jer postoji pogrešna percepcija koju su nametnuli muslimani, putem svojih udruženja u Americi, klevećući i satanizujući Srbe - rekao je Dodik u intervju za MIS televiziju.

Dodik kaže da je njegova podrška Trumpu bazirana na činjenici što je predsjednik SAD-a u više navrata govorio da je njegova politika politika - politika nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

- Amerika nije odustala od uplitanja, ali to je zbog tog što sam Tramp još uvijek nije uspio da nametne svoju politiku na unutrašnjem planu iz određenih razloga, između ostalog, i zbog "duboke države" - rekao je on.

Kada je riječ o izborima u SAD-u, Dodik je rekao da ne želi da se miješa i sugeriše Srbima u Americi za koga da glasaju, ali da je jasno da bi Srbima i Srpskoj odgovarala pozicija u kojoj Tramp ostaje predsjednik.

Govoreći o pristupanju BiH inicijativi Mali šengen, član Predsjedništva rekao je da vjeruje da će BiH u narednih 30 do 60 dana postati dio te inicijative.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo