5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

24.09.2020 / 14:57 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Surutka je prirodni antiseptik

Surutka je prirodni antiseptik
Foto: Ilustracija
Surutka je tečnost koja ostaje nakon što se mlijeko zgruša, nastaje kod proizvodnje sira. Jako je dobra i kao dodatak mnogim prehrambenim prerađevinama. Surutka je vrlo bogata magnezijem, kalcijem, cinkom, fosforom, vitaminima B, aminokiselinama.

Dobro utječe na kosti, jer nadoknađuje bjelančevine, hidrira tijelo i najbolja je zamjena za sportska pića, pa se često upotrebljava u bodibildingu.

Zbog ogromne hranljive vrijednosti, ona se poredi čak i s majčinim mlijekom. Surutka potiče razmnožavanje acidofilnih bakterija, koje su prirodni antiseptik. Odlična je za dijete i detoks programe, jer ubrzava metabolizam. Također, pomaže da se luči serotonin, hormon sreće, pa se preporučuje svima koji su pod stresom, a dobra je i za obnovu energije, smanjuje grčeve u mišićima i opušta ih.

Kod starijih osoba surutka sprečava osteoporozu, čisti krvne sudove, skida naslage na zubima, prevenira karijes i regenerira i čuva jetru. Terapije surutkom poznate su u liječenju crijevnih poremećaja, hormonalnih problema, gojaznosti i problema s cirkulacijom, kao što su začepljenje arterije, prenosi Avaz.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo