8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.09.2020 / 19:46 Regija - Miroslav Lajčak

Nastavak dijaloga 28. septembra, bez teme Zajednice opština

Nastavak dijaloga 28. septembra, bez teme Zajednice opština
Miroslav Lajčak / Vijesti.ba
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak objavio je na Twitteru da će se glavni pregovarači na nivou eksperata sa Kosova i iz Srbije sastati u ponedjeljak, 28. septembra, u Briselu kako bi nastavili ...

... razgovore o finansijskim potraživanjima i imovini.

"Zajednica (srpskih opština) neće biti na dnevnom redu jer jedna strana još nije spremna za diskusiju. Ali, ovo se mora riješiti kao dio sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na sastancima lidera", napisao je Lajčak.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE), Lajčak je poslao pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa. Prema tekstu pozivnice, u koji je RSE imao uvid, Lajčak poziva šefove delegacija eksperata iz Kosova i Srbije da se sastanu 27. i 28. septembra.

Na agendu sastanka, kako je stajalo u pozivnici, Lajčak je stavio i raspravu "o poziciji nevećinskih zajednica na Kosovu, odnosno Zajednici (srpskih opština na Kosovu)".

U istoj pozivnici stoji da se lideri pozivaju na novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou 29. septembra.

Evropski izvori su međutim za RSE upozorili da bez obzira na slanje pozivnica, nastavak dijaloga naredne nedjelje ostaje pod znakom pitanja i zavisi od toga da li je kosovska strana spremna da razgovara o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Izvori iz kosovske vlade u Prištini su za RSE potvrdili da je stigao poziv, ali nema potvrde da li će oni otputovati u Brisel na novu rundu, kako ekspertskog tako i političkog dijaloga.

Kako se saznaje iz izvora EU, briselska strana ima problema sa stavom kosovske strane koja sada "ne želi da raspravlja o pitanjima o kojima već postoji saglasnost, što je potvrđeno i na posljednjem susretu Vučić-Hoti", kada su obojica potvrdila da će na narednim susretima, razgovarati o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je 24. septembra da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom jer je taj sporazum zaključen još 2013. godine.

On nije isključio mogućnost da se naredna runda dijaloga Kosova i Srbije u Briselu 28. septembra ne održi, ukoliko zvanični Beograd nastavi da insistira da se pitanje Zajednice ponovo nađe na dnevnom redu.

Sa druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ZSO "nezaobilazna tema", te da će na tome insistirati srpska strana.

Šef beogradske delegacije u pregovorima na nivou stručnjaka Marko Đurić je 17. septembra, nakon posljednjeg sastanka na nivou eksperata uslovio nastavak dijaloga spremnošću Prištine da počne sa primjenom sporazuma o ZSO, koji je postignutog 2013. godine, a detalji dogovora u utvrđeni 2015.

Portparol EU nadležan za spoljnu politiku i bezbjednost Peter Stano nije želio da potvrdi slanje pozivnica iz Lajčakovog kabineta.

"Najavićemo naredne sastanke i dnevni red kada to bude prikladno", odgovorio je kratko Stano na upit RSE.

Upitan da potvrdi da na narednom susretu treba da se raspravlja o ZSO, Peter Stano je objasnio da njegov kabinet ne objelodanjuje pitanja koja su vezana za agendu, niti o sadržaju tekućih rasprava koje se vode u okviru dijaloga "jer one čine dio procesa koji bi trebalo da se vodi za pregovaračkim stolom, a ne u javnom domenu".


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo