6°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

24.09.2020 / 21:52 Fudbal - Veliki uspjeh

Nogometaši Sarajeva u play offu Evropske lige

Nogometaši Sarajeva u play offu Evropske lige
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Fudbaleri Sarajeva su uspjeli ostvariti veliki uspjeh i plasirati se u play-off Evropske lige, pošto su na Bilinoom polju večeras u trećem pretkolu sa 2:1 savladali crnogorsku Budućnost iz Podgorice.

Sarajevo je fantastično ušlo u utakmicu i povelo već u četvrtoj minuti. Tada su na desnoj strani kombinovali Matthias Fanimo i Amar Rahmanović, koji je na kraju centrirao u peterac, golman je kratko odbio loptu, a na nju je natrčao Benjamin Tatar i poslao je u mrežu.

Tako je ofanzivac bordo tima nastavio igrati u nestvarnoj formi i rešetati protivničke mreže.

Nakon toga je uslijedilo zatišje. Igralo se jako borbeno, ali uglavnom na sredini terena i nije bilo uzbuđenja.

Na novu priliku smo čekali do 21. minute, a tada je ponovo opasan napad Sarajevo imalo po desnoj strani. Fanimo je ubacio, Tatar uhvatio volej, ali je taj udarac zaustavio golman Dragojević.

Onda je u nekoliko napada Budućnosti odbrana bordo tima imala problema. Nakon nesporazuma i loše kombinacije bilo je opasno po gol Kovačevića, ali dva puta je ipak uspješno otklonjena opasnost.

Budućnost do prve prilike dolazi u 34. minuti, a tada Grk Moraitis sa deset metara šutira pored gola Kovačevića.

Ipak, Moraitis je bio pribran deset minuta poslije, kada je uspio iskoristiti odličnu priliku i matirati Kovačevića za 1:1.

Na odmor se otišlo upravo tim rezultatom (1:1).

U drugo poluvrijeme je mnogo bolje ušla Budućnost, a bili su gosti agresivniji i konkretniji u svojim napadima. Tako je tim iz Podgorice imao i veliku priliku u 55. minuti. Nakon ubačaja s lijeve strane lopta dolazi do Ivanovića, on je savladao Kovačevića, ali loptu s gol linije izbija Pejović.

Pet minuta poslije jako opasan kontranapad Budućnosti. Lopta dolazi lijevo do Grbića, on je šalje u srce kaznenog prostora, a onda Dupovac spašava svoj gol pošto sa noge loptu skida Moraitisu.

Nastavila je napadati Budućnost, a u 66. minuti Grbić je u novoj prilici, šutira, ali njegov udarac zaustavlja Kovačević.

Onda je sijevnuo napad bordo tima, Pidro je prošao po lijevoj strani, pronašao je Fanima, koji snažnim udarcem zakucava loptu pod prečku i donosi novo vodstvo Sarajevu. 2:1.

Mogao je prvak BiH riješiti pitanje pobjednika u 71. minuti. Tada je Grbić izgubio loptu na 30 metara od svog gola, Tatar ju je proturio do Ahmetovića koji je imao čist zicer, ali je promašio loptu.

Amar Rahmanović je u ovoj utakmici napravio veliki broj faulova, a u 74. minuti je zaradio drugi žuti karton, te je isključen.

Uprkos igraču manje, Sarajevo u 83. minuti dolazi do kolosalne prilike. Handžić se sjajno okrenuo i prošao po desnoj strani, u petercu pronašao Tatara, ali on prebacuje gol…

Budućnost u finišu nije uspijevala napraviti pritisak s igračem više, Sarajevo je dobro čuvalo stečenu prednost i uspjelo se odbraniti.

Tako je bh. prvak slavio sa 2:1, plasirao se u play-off, a tamo ga čeka duel sa Celticom za ulazak u grupnu fazu.

Meč Sarajevo – Celtic igra se narednog četvrtka u Zenici.

Sarajevo – Budućnost 2:1 (Tatar 4’, Fanimo 67’ / Moraitis 44’)

Stadion: Bilino polje. Sudija: Jose Maria Sanchez (Španija). Žuti kartoni: Rahmanović, Ahmetović, Tatar, Oremuš, Dupovac, Kovačević (Sarajevo); Sekulić, Adžić (Budućnost). Crveni karton: Rahmanović (Sarajevo)

FK Sarajevo: Kovačević, Pidro, Dupovac, Šerbečić, Oremuš, Pejović, Sušić (Đokanović), Rahmanović, Fanimo (Velkoski), Tatar, Ahmetović (Handžić).

FK Budućnost: Dragojević, Sekulić, Adžić, Ćuković, Milić, Mirković, Raičković, Grbić, Terzić (Vujačić), Ivanović, Moraitis.

(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo