5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

25.09.2020 / 09:17 Obrazovanje - Online početak

Nastava na Sveučilištu u Mostaru izvodit će se u mješovitom obliku

Nastava na Sveučilištu u Mostaru izvodit će se u mješovitom obliku
Foto: FENA

Zaključkom donesenim na sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru (SUM) nastava u akademskoj 2020./21. godini izvodit će se u mješovitom obliku, a počet će online u ponedjeljak, 5. listopada, u 10 sati.

Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja na Sveučilištu u Mostaru Vesna Kazazić za Fenu je kazala kako će se u klasičnom obliku izvoditi samo praktične vježbe i slično.

- U klasičnom obliku izvodit će se onaj dio nastave i konzultacija gdje je ishode učenja definirane nastavnim planom i programom moguće ostvariti samo kroz klasični oblik nastave, na primjer praktične vježbe, a sva ostala nastava i konzultacije izvodit će se korištenjem online platformi. Odluke će donijeti svaka ustrojbena jedinica, a Sveučilište će naravno pratiti epidemiološku situaciju, naredbe i preporuke nadležnih organa vlasti te prilagođavati svoje zaključke i odluke vezane za realizaciju nastavnih aktivnosti - kazala je Kazazić.

Ističe kako je u prvom upisnom roku na SUM upisano oko devet posto više učenika nego u istom razdoblju 2019. godine.

- Drugi, rujanski upisni rok još nije završen pa se ne zna ukupan broj upisanih studenta u akademskoj 2020./'21. godini, ali u prvom upisnom roku upisano je 1.426 studenta, što je 9,1 posto više nego u istom periodu prošle godine. Rezultat je to našeg rada, ojačali smo organizacijski, usvojili smo nove studijske programe koji su nas učinili konkurentnijim na ovim prostorima, uspješno smo reakreditirana visokoškolska ustanova i napravili smo dobru online kampanju. Sigurno je da je i pojava koronavirusa utjecala da neki student donesu odluku ostati u Mostaru i upisati neki od raznovrsnih studijskih programa na našem sveučilištu - navodi Kazazić.

S obzirom na epidemiološke mjere, dodaje, na pojedinim fakultetima gdje je više studenata bit će poteškoća s učionicama.

- Svaka će ustrojbena jedinica napravit će plan izvođenja nastave sukladno preporukama, a na nekim fakultetima to će svakako biti problem - kazala je Kazazić.

Na sjednici Senata usvojene su i odluke o izboru u znanstveno-nastavna i umjetničko-nastavna zvanja. Izabrana su tri redovita profesora, sedam izvanrednih profesora, 12 docenata, 14 viših asistenata, te šest asistenata.

Usvojeni su dokumenti iz područja osiguranja kvalitete na Sveučilištu u Mostaru, te popis i način izvođenja sveučilišnih izbornih kolegija u akademskoj 2020./'21. godini, kazala je Kazazić.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo