6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

25.09.2020 / 10:49 Politika - Margit Tomik-Levy

Čoviću, uništili ste sve, krijete se iza leđa naroda

Čoviću, uništili ste sve, krijete se iza leđa naroda
Foto: Vijesti.ba

Primadona opere sarajevskog Narodnog pozorišta Margit Tomik-Levy uputila je otvoreno pismo lideru HDZ-a Draganu Čoviću.

Ona je u pismu podsjetila Čovića na podršku ratnim zločinima, borbi za sopstveni interes preko leđa hrvatskog naroda.  

Njeno pismo prenosimo u cijelosti:

“Dugo ste na čelu HDZ-a i neformalni “vođa” hrvatskog korpusa u BiH. ijCeli taj period vas krasi borba za sopstveni interes (ni slučajno interes hrvatskog naroda), nepoštivanje presuda haškog tribunala, podrška presuđenim ratnim zločincima i nejasne fraze oko jednakopravnosti hrvatskog naroda u FBiH.

Vi godinama postavljate maksimalističke zahtjeve, za koje je i glupanima jasno da neće biti prihvaćeni, da bi imali “pokriće” za permanentno blokiranje i kočenje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH.

Pri tome ni vaš, hrvatski narod nema puno informacija o tome šta vi tražite i šta vam je cilj. To je, valjda, isključivo pitanje na koje odgovor zna  HDZ, a vjerovatnije je da ga znaju samo pojedinci od vašeg povjerenja.

Mene zanima, ali ko sam ja da meni odgovarate, kako su to Hrvati neravnopravni u BiH?

Neutralna sam, ne pripadam niti jednom bitnom narodu u BiH, nisam ni u jednoj stranci, državljanin sam BiH i Hrvatske kao i vi i imam ista prava kao vi. Mnogi me smatraju objektivnom osobom...

Kako god posmatram, ne shvatam vaše tvrdnje a ni sve stupidnije izjave vaših “mentora” iz Zagreba.

Hajdemo redom.

Po popisu iz 2013-te procentualni odnos naroda u BiH je bio: 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba, 15,43% Hrvata. Nećemo ovdje upetljati “ostale” koji su žrtve i taoci vaše politike.

Danas je situacija još nepovoljnija jer su deseci hiljada Hrvata napustili BiH zbog vaših katastrofalnih poteza i uništavanja svega što vrijedi u Hercegovini. Držaćemo se popisa od 2013-te.

Voljela bih da vi sami, zbog sebe, napravite sličnu analizu. Recimo, ovako u procentima (na ukupan broj Hrvata u FBiH) :
 - Koliko Hrvati imaju ministarskih mjesta i visokih državnih funkcija u FBiH?
  -Koliko je Hrvata u nadzornim i inim odborima u državnim firmama i institucijama FBiH?
  -Koliko je Hrvata profesora  na sarajevskim univerzitetima i drugim obrazovnim ustanovama?
  -Koliko je Hrvata ljekara na sarajevskim klinikama?
  -Koliko je Hrvata zaposleno u državnoj upravi?
  -Koliko je Hrvata zaposleno u lokaklnoj upravi?.....
  -Koliko je Hrvata zaposleno u javnim medijima?....
  -Koliko “hrvatskih” firmi radi u Sarajevu a porez plaća u tzv. Herceg Bosni?...

Ovakvih pitanje ima bezbroj, ali da ja ovdje ne nabrajam.

Ovakvu analizu, sa nekoliko desetina stavki može vaš tim napraviti vrlo lako. Pokušajte biti pošteni pa uporedite ove rezultate sa zastupljenošću nehrvata u tzv. Herceg Bosni. Ako ne pocrvenite od stida, rodili ste se bez obraza. Da vam pomognem samo jednim primjerom koji slučajno znam, U Čapljini u opštini radi samo jedan Bošnjak na više od 200 Hrvata.

Ako se  varam, javno ću se izvinuti vama lično i hrvatskom narodu.

Opet su skori izbori i vi “briljirate” svojim ucjenama i “europejskom uljudbom”. Meni je muka od toga jer ste HDZ i vi lično najgora opcija za normalne Hrvate, željne posla, reda i zakona u svojim gradovima i mira u BiH. Vi ne nudite ništa od toga. Samo napetost, ucjene, nacionalističke floskule i konflikte sa “bošnjačkim nacionalistima”.

Rasturili ste sa svojim kadrovima Aluminij i najveći gigant u Hercegovini je spao na desetak radnika. Dok jedete probrane morske delicije, zapne li vam pokatkad u grlu pri  pomisli da pola bivših radnika Aluminija nije danas ručalo, da su oni iz Sokola davno poumirali od vaše brige o njima, da ste uništili Hepok i Razvitak pa danas u Hercegovini  kupujemo makedonsku i albansku hranu, da je propalo sve gdje je vaša noga kročila...

Zapeli ste za promjenu izbornog zakona kad ste izgubili izbore u Hercegovini. Nije vas porazio Ž.K. Vas su porazili vaši birači. Sada želite izborni zakon na kojem će biti vasa slika i pouka da niko nije pravi Hrvat ako ne glasa za vas. I da ga promijenite opet ćete izgubiti jer su Hrvati siti vaše bahatosti.

Neće vam pomoći prijetnje i uništavanje plastenika ljudima koji su bliski sa vašom opozicijom.

Daleko ste se udaljili od normalnog naroda. Vrijeme je da se povučete i prepustite kormilo mlađim i sposobnijim, kojima će na prvom mjestu biti čovjek, posao, sigurnost i perspektiva. Idite, odmarajte, čuvajte zdravlje....

Radobolja mirno žubori kraj vaše hacijende i nije je briga što ste je malo svrnuli sa vjekovnog puta. Narod nije ni nalik Radobolji. Može i da podivlja kad mu prekipi”, zaključila je u pismu Margit Tomik-Levy.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo