8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

25.09.2020 / 15:11 BiH - Sarajevo

Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH
Foto: Islamska zajednica - Vijesti.ba

Juče je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 27. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rijaset je prihvatio informaciju o upisu učenika u prvi razred medresa i gimnazija IZ u BiH u 2020/21. školskoj godini i informaciju o posjeti direktora Uprave za obrazovanje Medresi „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banja Luci. Na sjednici je razmatran Izvještaj o realizaciji akcije kurbana za 2020. godinu.

Imenovan je Organizacioni odbor za pripremu svečanog programa povodom početka nastave u Medresi „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci. Prihvaćen je i prijedlog za otkup i besplatnu podjelu udžbenika islamske vjeronauke za osnovnu i srednju školu polaznika vjeronauke u RS-u.

Rijaset je prihvatio prijedlog za odobrenje finansijskih sredstava za rad Edukativnog centra u Novoj Kasabi gdje bošnjačka djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku i donio zaključak da predstavnici Rijaseta održe sastanak sa zvaničnicima OHR, OSCE-a i nadležnih ministarstava kako bi skrenuli pažnju na kontinuiranu diskriminaciju Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

U nastavku sjednice razmatrano je više prijedloga Ureda za društvenu brigu za dodjelu pomoći različitim kategorijama društva.

Rijaset je usvojio instrukciju u vezi sa provođenjem konkursne procedure u obrazovnim ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i rješavao radno-pravni status uposlenika u Medija centru IZ u BiH i drugim organima i institucijama Zajednice.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo