16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

25.09.2020 / 16:55 KORONAVIRUS - Koronavirus

Pilav: Nastavak trenda smanjenja broja zaraženih u KS

Pilav: Nastavak trenda smanjenja broja zaraženih u KS
Foto: Press KS - Vijesti.ba

U prethodna 24 sata u Kantonu Sarajevo evidentirano je novih osam slučajeva zaraze koronavirusom, dok su se od bolesti koju uzrokuje taj virus u istom periodu oporavile 22 osobe, potvrdila je danas pres-konferenciji predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof.dr. Aida Pilav.

Dodala je da se na Klinici Podhrastovi na bolničkom liječenju trenutno nalazi 29 pacijenata od kojih nijedan ne koristi potporu respiratora pri disanju, dok su dva pacijenta su otpuštena iz ovog izolatorija tokom proteklog dana.

Pilav je kazala da je u periodu od 30. januara do 24. septembra u Kantonu Sarajevo evidentirano ukupno 4.518 oboljelih od koronavirusa, dok je izliječeno 4.208 osoba, što je pokazatelj dobre epidemiološke situacije u KS. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 229 slučajeva zaraze koronavirusom.

- Na osnovu ovih podataka uočava se trend smanjenja broja novozaraženih na dnevnoj bazi. Reprodukcijski faktor koji je potrebno držati "ispod jedan" je vrlo povoljan u Kantonu Sarajevo i iznosi 0,69. To znači da jedan novozaraženi više ne zarazi ni jednu osobu, tako se to može objasniti - pojasnila je Pilav.

Istakla je da je to zadovoljavajući rezultat, ali je vrijeme smjene godišnjih doba.

- Ovo je prilika da skrenemo pažnju da ne smije biti opuštanja. Virus je presječen u svojoj aktivnosti, ali je tu. Moramo nastaviti provoditi epidemiološke mjere - naglasila je Pilav.

Dodala je kako se kroz provedene epidemiološke nadzore nad novozaraženim može zaključiti da i dalje prednjače porodični klasteri u kojima se nerijetko veći broj oboljelih pojavi istovremeno.

- U većini slučajeva prvooboljeli u porodici virusom se zarazi na poslu, pa su u ovoj fazi epidemije evidentno najugroženija skupina našeg stanovništva zaposleni u kancelarijama, koje nerijetko zbog svoje površine ne dozvoljavaju ispunjavanje propisanih epidemioloških preporuka. Tokom obavljanja epidemioloških intervjua zaraženi u velikom broju izjave da na poslu tokom pauza nisu držali distancu, niti nosili maske. S tim u vezi pozivamo sugrađane na odgovorno provođenje svih propisanih javno-zdravstvenih mjera, odnosno na obavezno nošenje zaštitne maske,  higijene ruku toplom vodom i sapunom, držanje propisane distance od najmanje 1,5 metra, te stalno zračenje prostora u kojem borave - navela je Pilav.

Pozvala je sve pravne subjekte, institucije i ustanove, da upotpunosti osiguraju primjenu propisanih javno-zdravstvenih mjera u svojim prostorima, shodno svim preporukama nadležnih organa - kriznih štabova ministarstava zdravstva Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, rekla je i kako je izvjesni broj novozaraženih epidemiološki potvrdilo svoje boravke u stranim zemljama, te kao destinaciju putovanja u posljednjih 14 dana navodili Crnu Goru, Tursku, Hrvatsku i Švedsku. Iz Bosne i Hercegovine uglavnom su pominjani Neum, te područje Hercegovine.

Stanovništvu je upućen i poziv da putovanja svede na najmanju moguću mjeru, jer je i to značajan način da se održi dobra epidemiološka situacija u Kantonu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo