14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

25.09.2020 / 20:32 Politika - Premijer Hrvatske

Plenković pred UN-om o izbornom zakonu BiH i reviziji Daytona

Plenković pred UN-om o izbornom zakonu BiH i reviziji Daytona
Andrej Plenković (Foto: Hina)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas na reformu UN-a u  govoru na 75. Generalnoj skupštini.

Istakao je da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

On je između ostalog govorio i o BiH.

Osim godina kriza, 2020. je i godina obljetnica, rekao je Plenković - uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, ove se godine obilježava i 25. godišnjica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je "prekinuo najkrvaviji rat u Europi od Drugog svjetskog rata".

Plenković je istaknuo kako se u međuvremenu "ovaj dio Europe temeljito promijenio nabolje, ali da neki problemi opstaju i zaslužuju punu pažnju", pa naglasio da Hrvatska smatra da godišnjicu Daytona treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u BiH.

Pozvao je na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe.

Podsjetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan prije 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tijekom hrvatskog predsjedanja EU koja je na njemu potvrdila "svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi država zapadnog Balkana".

"Gledajući unatrag, puno toga je postignuto i puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unaprijed, iskrena pomirba ključna je za stabilnost regije. To se može graditi samo na istini i utemeljeno na činjenicama, zajedno s pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve", poručio je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo