5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

25.09.2020 / 21:21 Košarka - Historijski uspjeh

Igokea savladala Sporting i plasirala se u grupnu fazu FIBA Lige prvaka

Igokea savladala Sporting i plasirala se u grupnu fazu FIBA Lige prvaka
Foto: Vijesti.ba
Po prvi put otkako se igra to takmičenje, Bosna i Hercegovina imat će predstavnika u grupnoj fazi FIBA Lige prvaka.

Večerašnjim trijumfom nad portugalskim Sportingom u finalu doigravanja za plasman u grupu G, upriličenom u bugarskom Botevgradu, Igokea je uspjela ostvariti ovaj historijski uspjeh.

Iako se očekivalo da, nakon trijumfa nad Clujom u polufinalu, sada uslijedi lakši dio posla za šampiona naše zemlje, ispostavilo se da je lisabonski tim vrlo tvrd orah.

Većim dijelom susreta ekipa iz Laktaša imala je blagu prednost, ali na kraju treće četvrtine Portugalci serijom trojki dolaze do prednosti od 47:46.

Ipak, Igosi se bude iz letargije u zadnjoj dionici, najviše zahvaljujući Nikoli Jovanoviću ponovo preuzimaju konce meča u svoje ruke, da bi poveli sa osam poena razlike (57:49) u 32. minuti.

Distancu su uspješno održavali, a nakon što je Marko Jošilo pogodio slobodno bacanje za 66:57 na minut prije kraja, postalo je jasno da će Igokea slaviti jednu od najvažnijih pobjeda u klupskoj historiji.

Istina, Sporting je uspio smanjiti na 66:63 u posljednjoj minuti, ali to je zapravo bio posljednji trzaj Portugalaca, u penal-završnici košarkaši bh. prvaka bili su mirne ruke i zaključili susret rezultatom 70:64 u svoju korist.

Najefikasniji u redovima Igokee bili su Jackie Carmichael (16 poena), Nikola Jovanović (15) i Marko Jošilo (15), kod Sportinga su se istakli Travante Williams (16), Jalen Henry (12) i John Fields (12).

Igokeu sada čeka nadmetanje u grupi G, protiv Hapoela iz Jerusalema, Limogesa i Turk Telekoma.

Nažalost, plasman u grupnu fazu danas nije uspio ostvariti i tim selektora BiH Vedrana Bosnić, belgijski Mons, koji je u finalu doigravanja poražen od danskog Bakken Bearsa (71:86).


(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo