3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

25.09.2020 / 22:24 Kultura - Mostar

Predstavom 'Fistik ili san o suncu' počeo festival komedije 'Mostarska liska'

Predstavom 'Fistik ili san o suncu' počeo festival komedije 'Mostarska liska'
Foto: FENA
Sedamnaesti Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2020." na kojemu će do 30. rujna biti prikazane neke od najboljih predstava iz BiH počeo je u petak navečer u Mostaru ...

... predstavom Narodnog pozorišta Sarajevo "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama", autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak.

Dobrodošlicu na ovogodišnji festival u mostarskom Narodnom pozorištu publici je poželio ravnatelj tog pozorišta Almir Mujkanović, a Festival je proglasila otvorenim savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina.

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji program "Mostarske liske" sastavljen je isključivo od bh. predstava, a pored ostalih  sadržaja na ovogodišnjem festivalu odigrat će se pet predstava u natjecateljskom dijelu te šesta predstava u čast nagrađenih.

Iako neće biti predstava iz regije, ravnatelj Narodnog pozorišta Almir Mujkanović vjeruje kako publika neće biti razočarana.

 - Domaća komedija ima primat kod naše publike, tako da vjerujem da ćemo napraviti sveukupan ambijent kojim će publika na kraju biti zadovoljna. Nadam se također da ćemo vrlo skoro naše kolege i prijatelje iz drugih zemalja gledati na sceni Narodnog pozorišta Mostar- kazao je Mujkanović.

Osim predstave 'Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama' na Festivalu će biti izvedena predstava Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke "Istina" Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića, zatim predstava "Identitluk", nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Uz te predstave, Narodno pozorište Tuzla donosi predstavu „Putovanje" Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića, a posljednjeg dana natjecateljskog dijela festivala, u utorak, 29. rujna, posjetitelji će moći uživati u izvedbi predstave "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. rujna dodjelom nagrada te izvedbom predstave u čast nagrađenih, a riječ je o predstavi "Čorba od kanarinca" autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine glumac Dragan Jovičić, predsjednik žirija, te redatelj Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Mostar Salko Pezo.

U žiriju medija sjedit će Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su u žiriju publike Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo