8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

26.09.2020 / 08:23 Svijet - Demokratski predsjednički kandida

Biden: Zašto Trump šuti o diktatoru Lukašenku?

Biden: Zašto Trump šuti o diktatoru Lukašenku?
Foto: Vijesti.ba

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden prozvao je Donalda Trumpa jer se nije oglasio o gušenju demokratskih prosvjeda u Bjelorusiji, zemlji za koju je rekao da ju vodi "diktator".

Više od 12.000 ljudi je uhapšeno, a stotine su završile u zatvoru otkako je predsjednik Aleksander Lukašenko proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora 9. avgusta, za koje opozicija kaže da su namješteni.

U izjavi poslanoj e-mailom Reutersu, Biden je stao na stranu "mirnih izraza slobode" i zahtjeva prosvjednika za održavanje novih izbora.


Također je insistirao na oslobađanju nekoliko opozicionih čelnika koje je nazvao "političkim zatvorenicima".

"Predsjednik Trump odbija govoriti protiv Lukašenkovih postupaka ili ponuditi osobnu potporu prodemokratskom pokretu", izjavio je Biden.


Lukašenko je iznenada i u tajnosti inauguriran u srijedu, istoga dana kada su američki mediji objavili da se Trump odbio obvezati na miran prijenos vlasti ako izgubi od Bidena na predsjedničkim izborima 3. novembra.

"Predsjednik koji se u strahu skriva od svojih građana odbijajući prihvatiti volju naroda znak je slabog, nelegitimnog autokrata, a ne snažnog čelnika", istaknuo je Biden.

Trump i Biden imaju prvu debatu u utorak, a među temama će biti "rasa i nasilje u našim gradovima", rekli su organizatori.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo