8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

26.09.2020 / 22:44 KORONAVIRUS - Ministar Krivić potvrdio

U školama u KS prvi slučaj zaraze koronavirusom

U školama u KS prvi slučaj zaraze koronavirusom
Anis Krivić / Vijesti.ba
U školama u Kantonu Sarajevu pojavio se prvi slučaj zaraze koronavirusom. Ovo je za "Avaz" potvrdio ministar obrazovanja KS Anis Krivić.

- Kao ministar za obrazovanja sam obaviješten o tome, obavijesito me je direktor škole. Radi se o djevojčici koja pohađa  Osnovnu školu „Malta“. Ona na svu sreću nije bila u školi u tom kritičnom periodu.

Kako ističe ministar Krivić, djevojčici je zarazu najvjerovatnije prenio otac, ali su na svu sreću oboje u dobrom zdravstvenom stanju.

- Najvjerovatnije zaražena od svog oca, budući da je on bio pozitivan, nakon čega se i učenica testirala. Mi smo maloprije dobili rezultate da je ona zaražena, obaviješten je epidemiolog. Ona u ovom trenutku osim povišene temperatura, hvala Bogu nema nikakve simptome.

Ministar Krivić ističe da ovaj slučaj potvrđuje da je odluka koju je Vlada donijela da se u KS održava "miješani model" nastave bila ispravna.

- Odluka koju smo donijeli, model koji smo pripremili, se baš i u ovom slučaju pokazuje kao efikasan, s obzirom da ona nije bila u školi već je pohađala on-line nastavu. Da je bila u klupi, sigurno je da bi čitava škola bila u izolaciji, ali kombinovani model nastave koji smo pripremili za KS nam je omogućio i online nastavu i nastavu u klupama, navodi ministar Krivić.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo