-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

26.09.2020 / 22:48 KORONAVIRUS - Koronavirus

"Johnson & Johnson" vakcina proizvela snažan imuni odgovor i u ranijim fazama

"Johnson & Johnson" vakcina proizvela snažan imuni odgovor i u ranijim fazama
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Vakcina kompanije "Johnson & Johnson" koja je ušla u treću fazu kliničkih ispitivanja na ljudima i u ranijim fazama pokazivala je dobre rezultate.

Rezultati kliničkog ispitivanja faze 1/2 pokazali su da se ona dobro podnosila i čini se da je čak i jedna doza proizvela snažan imunološki odgovor kod gotovo svih 800 učesnika, piše CNN.

Ispitivanje je obuhvatilo dvije starosne grupe: od 18 do 55 godina i starije od 65 godina, a ispitivala se bezbijednost i neželjeni efekte dvije različite doze.

Prvi nalazi ispitivanja ukazivali su na to da vakcina izaziva imuni odgovor i da je dovoljno bezbijedna za prelazak na viši nivo ispitivanja, što se nedavno i dogodilo.

Studija je postavljena na MedRkiv, ali još uvijek nije pregledana ili objavljena u medicinskom časopisu.

Istraživači su otkrili da je 99 posto učesnika starosti od 18 do 55 godina u obje grupe razvilo antitijela protiv virusa 29 dana nakon vakcinacije.

Analizom je utvrđeno da su većina neželjenih efekata, poput groznice, glavobolje, umora, bolova u tijelu i bolova na mjestu uboda, bili blagi i riješeni nakon nekoliko dana.

Neki od učesnika će dobiti i drugu injekciju vakcine u okviru ispitivanja.

Vakcina, nazvana Ad26.COV2.S , koristi istu tehnologiju koja se koristi za "Johnson & Johnson" vakcine protiv ebole, zike i HIV-a.

Ispitivanje treće faze, koje je već započeto, ispitat će sigurnost i efikasnost jedne doze umjesto do sada ispitivane dvije doze protiv placeba kako bi se spriječio simptomatski COVID-19.

Ovo je jedino ispitivanje treće faze vakcine protiv korona virusa u SAD-u koje testira jednu dozu vakcine.

(Vijesti.ba / CNN)

Izdvajamo