11°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

27.09.2020 / 09:01 Svijet - U gradu Chongqing

U kineskom rudniku uglja zatočeno 17 ljudi

U kineskom rudniku uglja zatočeno 17 ljudi
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Spasioci su pozvani u rudnik ugljena na južnozapadnom kineskom gradu Chongqing nakon što je unutar njega zarobljeno 17 ljudi, izvijestili su u nedjelju državni mediji.

Skupina je navodno zatočena zbog prekomjerne razine ugljičnog monoksida, navodi državna novinska agencija Xinhua.

Chongqing je veliki grad koji je dom za više od 30 milijuna ljudi.

Kina je najveći svjetski proizvođač i potrošač ugljena, a njezini su rudnici nekoć smatrani jednim od najopasnijih na svijetu.

Standardi sigurnosti posljednjih su se godina poboljšali, no nesreće se nastavljaju. U kineskim rudnicima ugljena zabilježeno je 170 smrtonosnih nesreća koje su dovele do 316 smrtnih slučajeva u 2019. godini, stoji u službenom glasniku komunističke partije People's Daily.

Hongkonški regulator radničkih prava China Labor Bulletin priopćio je da je sve veći broj nesreća u rudnicima ugljena u Kini posljedica nakupljanja plinova te da je „prošle godine iznosio 37,3 posto ukupnog broja svih smrtnih slučajeva u rudnicima ugljena u Kini“, prenosi Hina.

Regulator je za nesreće okrivio vlasnike rudnika koji smanjuju troškove kako bi uštedjeli novac te je dodao kako većini regulator još uvijek nedostaje snage za provođenja sigurnosnih standarda.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo