2°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

27.09.2020 / 09:04 Regija - Hrvatska

SDP prebrojio 82 posto glasova, u drugi krug idu Grbin i Kolar

SDP prebrojio 82 posto glasova, u drugi krug idu Grbin i Kolar
Foto: Pixsell / Vijesti.ba
SDP je jučer izašao na izbore za novog predsjednika stranke nakon Davora Bernardića.

Pravo glasa imalo je oko 12.000 članova i članica stranke, a ostvarilo ga je oko 8000. Iako se očekivalo kako će rezultati biti objavljeni sinoć prije ponoći, to se nije dogodilo.

Iz SDP-a su poručili najprije kako će rezultate objaviti na presici u 20 sati, što su pomjerili na 22 sata, pa na 22:30.

Na koncu su se javnosti obratili u 22:40 i objavili kako će glasove brojiti tijekom noći, a konačne rezultate objaviti u nedjelju, odnosno danas. Jedino što je bilo izvjesno je da će se glasati i u drugom krugu, ali nije se znalo tko u njega ide, prenosi index.

Ko ide u drugi krug?

Iz SDP-a su se nedugo nakon ponoći oglasili na Twitteru i objavili stanje na temelju 82 posto obrađenih rezultata.

"Prema privremenim neslužbenim rezultatima, na 82 posto obrađenih biračkih mjesta, članice i članovi SDP-a odlučili su da u drugi krug izbora za predsjednika SDP-a sigurno ide Peđa Grbin, koji je dobio 42,43 posto glasova.

Trenutno drugoplasirani je Željko Kolar koji je dobio 23,54 posto, a slijedi ga Ranko Ostojić s 18,73 posto.

Mirela Ahmetović dobila je 14,55 posto, a Marino Percan 0,61 posto", poručili su.

Grbin: Napravili smo prvi korak za novi, promijenjeni SDP

Rezultate je još prije 22 sata sinoć komentirao Peđa Grbin za kojeg je cijelu noć bilo jasno da sigurno ide u drugi krug.

"U kampanju sam ušao s jednim novim smjerom za SDP, sa željom da prvo napravimo promjenu, onda dobijemo novi SDP i stvorimo pobjedničku stranku. Danas smo napravili prvi korak. Želim SDP koji ne kritizira, nego SDP koji nudi rješenja", rekao je Grbin novinarima te je zahvalio biračima koji su mu dali povjerenje.

U predsjedničku utakmicu Grbin je, kaže, ušao sa željom da ju i dobije.

"Očekivao sam da ću dobiti potporu SDP-ovaca zato što sam ponudio najkonkretniji program i promjene, i ono najbitnije - rješenja za stvarne probleme građana. Želim da SDP krene u tom smjeru", poručio je.
"Idemo u drugi krug. Iskoristit ću priliku da pozovem kolege iz SDP-a da na taj izborni krug izađu u što većem broju i da mi pomognu da ostvarim promjenu i stvorim novi, pobjednički SDP", poručio je.

Osvrnuo se i na problem članstva.

"Imali smo problema i u ovim izborima jer je pravo glasa imala samo trećina članova. Takva stranka, koja se suočava s tim izazovom, nije stranka koja si može dopustiti gubiti ljude. U novom SDP-u bit će mjesta za sve koji žele raditi za bolju Hrvatsku", poručio je.

Slab odaziv članstva na unutarstranačke izbore je, kazao je, poruka svima da treba raditi puno više.

"Moramo promijeniti ovu priču gdje nemaju svi pravo glasa. Jedino ona stranka u kojoj svi mogu dati svoj obol uspjehu je istinski demokratska stranka. Želim da SDP bude takav", naglasio je, prenosi index.

Ostojić: Ostajem u SDP-u

Ranko Ostojić je sinoć poručio da ostaje u stranci i da će se i dalje boriti protivi onih koji trguju.

"S moje strane moram reći da ste mogli vidjeti kako juriša SDP-ovac. Prema tome, svi oni koji u ovome trenutku misle reći da netko nije uspio, ja sam potpuno uspio. Zasigurno nećemo postati Bandić ili SDP365. Možda sad snimate u ovome trenutku potpredsjednika, ali sigurno člana Predsjedništva, prema tome, u SDP-u ne da ostajem, nego ću se i dalje boriti protiv onih koji trguju, to je moja poruka, rezultate ćemo sačekati", kazao je Ostojić novinarima nakon objave 70 posto obrađenih glasova.

Ostojić je poručio i kako su možda očekivanja od izbora bila prevelika. "Srećom, ovaj put je glasala samo trećina članova SDP-a, inače bismo imali puno više problema", ustvrdio je Ostojić, referirajući se na činjenicu da je od zatvaranja birališta do objave tek djelomičnih rezultata proteklo gotovo pet sati.

Na upit je li svojom kandidaturom omogućio drugi krug predsjedničkih izbora u stranci, Ostojić je uzvratio: "Apsolutno ne."

"Jesam li ja nekome poremetio planove ili ne, sigurno da. To znači ekipi koja je mislila trgovati, dobili su lekciju, vidjet ćete koji su njihovi rezultati unatoč njihovoj trgovini. Trgovina se ne isplati, SDP je uspio sačuvati svoje srce, to je meni najvažnije. Kad ekipa trguje u Splitu i daje takve glasove, pa pogledajte ostale brojeve u Hrvatskoj. Ja sam unaprijed rekao da ću se zamjeriti mnogima, a posebno 'jednokunašima'", zaključio je Ostojić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo