8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

27.09.2020 / 12:39 Svijet - Novi sukob

Armenija proglasila ratno stanje, oborena dva azerbejdžanska helikoptera

Armenija proglasila ratno stanje, oborena dva azerbejdžanska helikoptera
Foto: AP / Vijesti.ba
U spornom regionu Nagorno-Karabaha jutros je ponovo izbio sukob Armenije i Azerbejdžana, a armensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera. Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Portparolka ministarstva Šušan Stepanjan rekla je da su jermenske snage pogodile tri azerbejdžanska tenka.

Nagorno-Karabah je etnički armenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obje strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Stepanjan je rekla da je današnji sukob počeo azerbejdžanskim napadom, ali Azerbejdžan je saopštio da je armenska strana napala i da je Azerbejdžan krenuo u kontraofanzivu, prenosi beta.

Sukob Armenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana.

Za vrijeme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo