8°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

27.09.2020 / 16:48 Regija - Lider Pokreta Samoopredjeljenje

Kurti: U Washingtonu potpisano pristupanje Kosova "četvrtoj Jugoslaviji"

Kurti: U Washingtonu potpisano pristupanje Kosova "četvrtoj Jugoslaviji"
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Bivši premijer i lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti ocijenio je da je premijer Kosova Avdullah Hoti u Washingtonu prihvatanjem inicijative o "malom Šengenu" u stvari potpisao pristup Kosova "četvrtoj Jugoslaviji".

Kako prenosi RTK, Kurti je komentarišući dogovor o "maloj Šengen" zoni izjavio je da će kosovski Albanci i Albanija u "četvrtoj Jugoslaviji" biti samo potrošači srbijanske robe i da će se nadati naplati putarine od srbijanskih kamiona.

"Kosovski Albanci i Albanci, u toj 'četvrtoj Jugoslaviji', bit će samo potrošači srbijanske robe i nadati se da će dobiti putarinu od srbijanskih kamiona. Zato što će naši proizvođači ostati nezaštićeni", rekao je Kurti u obraćanju članovima Glavnog odbora Samoopredjeljenja.

Prema njegovim riječima, kosovski premijer Avdullah Hoti potpisao je najveće ustupke koje je Kosovo učinilo Srbiji od poslijeratnog perioda.

"Srbija je izborila punu rehabilitaciju pred svijetom. Decenijama srbijanski predsjednik nije išao u Bijelu kuću", kazao je on.

Kurti je ocijenio da loše upravljanje pandemijom košta Kosovo, i da će prema procjenama u najoptimističnijem slučaju 12 posto građana ostati bez posla, dok će, u najpesimističnijem slučaju ako dođe do drugog talasa, taj broj rasti na 40 posto.

"Vlada ne predstavlja nikakve mjere niti planira da se izbori sa velikom ekonomskom krizom, već suprotno, povlači nerazumne poteze utičući na Fond penzijske štednje. Ovaj rizični korak ne pomaže ljudima jer većina ima malu penzijsku ušteđevinu... Ova akcija samo ima za cilj da Vladi otvori put za krađu penzijske ušteđevine", rekao je on.

Govoreći o unutrašnjim stranačkim izborima, Kurti je rekao da je dio tog procesa završen.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo