7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

27.09.2020 / 21:58 Politika - Anvar Azimov

Ruski ambasador u Hrvatskoj: Želimo stabilnost u BiH

Ruski ambasador u Hrvatskoj: Želimo stabilnost u BiH
Foto:Arhiv - Vijesti.ba

U Hrvatsku uskoro stiže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Dočekat će ga novi ruski veleposlanik Andrej Nesterenko, koji je ruske stavove gorljivo branio i u Crnoj Gori uoči njezina ulaska u NATO.

Dosadašnji ruski veleposlanik Anvar Azimov prekjučer se vratio u Moskvu - nakon pet godina provedenih u Hrvatskoj, a uoči odlaska - svoj posljednji intervju dao je Draganu Nikoliću. Između ostaloga, govorio je o ulozi ruske diplomacije u jugoistočnoj Europi.

- Želimo mir, stabilnost i sigurnost u vašoj regijii. Spremni smo aktivno surađivati i sa SAD-om i s Europskom unijom na učvršćivanju mira i na učvršćivanju političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini te u sprečavanju nacionalističkih snaga, kazao je Anvar Azimov. Smatra kako je budućnost Balkana u dobrim odnosima sa svim državama - s EU-om, SAD-om i s Rusijom.


Za svog nasljednika Andreja Aleksejeviča Nesterenka kazao je kako se radi o vrlo iskusnom i sposobnom diplomatu te dodao: "On nije bio nikakav Putinov buldožer u Crnoj Gori. Zapravo, kako sam već govorio, pravi tenk i buldožer ruske diplomacije jest Anvar Azimov".

- Želim reći jedino da Rusko veleposlanstvo i ruski dipomati nikad nisu ovdje u Hrvatskoj radili protiv hrvatskih interesa. Naprotiv, ovdje nam je zadatak i pomagati Hrvatskoj u jačanju njezine sigurnosti i stabilnosti, poručio je i dodao: "Da, nismo bili prijatelji, ali mislim da moramo okrenuti tu stranicu".

"LNG nije konkurencija ruskom plinu"

Mi ni u kojem slučaju ne namećemo svoj plin Hrvatskoj i ni u kojoj mjeri ne smatramo da Rusija tu nameće monopol. Molim lijepo, to je poštena i slobodna konkurencija. Ako ima drugih zemalja koje su spremne isporučivati plin po nižim cijenama, mi smo spremni, kaže Azimov i naglašava kako LNG terminal nije konkurencija ruskom plinu. Dodaje kako za Moskvu isporuke plina i nafte nisu istrument politike i nametanja interesa.

O Plenkoviću i Milanoviću

- Hrvatski premijer provodi politiku Europske unije. Ali istodobno smatram da je u posljednje vrijeme taj otklon u stavu prema Ukrajini vašega premijera postao malo manji, prizemljeniji, jer je očito da je Rusija naklonjena tomu da u punoj mjeri obnovi svoje odnose s Ukrajinom, smatra Azimov.

- I Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske. Zalažu se za razvoj odnosa Hrvatske i s Europskom unijom, i sa Sjedinjenim Državama, i s Ruskom Federacijom. Ja nisam pravio neku razliku između njihovih politika. Oni su realisti. Shvaćaju da će ruski faktor uvijek biti prisutan i važan u hrvatskoj vanjskoj politici, dodao je.


(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo