4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

28.09.2020 / 12:15 BiH - Sarajevo

Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju u Boljakovom Potoku

Obilježena 28. godišnjica masakra na mezarju u Boljakovom Potoku
Foto: VIjesti.ba

Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministricom komunalne privrede i infrastrukture Nihadom Glamoč, danas je položila cvijeće na mjesto masakra, koji se desio prije 28 godina na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku.

Za vrijeme dženaze Fatimi Jusić na pomenuto mezarje s agresorskih položaja ispaljene su granate od kojih je jedna pala među okupljenje građane. Od njenog rasprskavajućeg dejstva ubijeni su: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan te dvije N.N. muške osobe.

„Tokom četverogodišnje opsade naši sugrađani su svakodnevno bili izloženi granatiranju i snajperskim mecima, uz činjenicu da nisu imali dovoljno ni vode ni hrane. U tom periodu stradalo je oko 12.000 naših sugrađana, među kojima i 1.600 djece“, rekla je ministrica Glamoč.

Istakla je kako se zbog žrtava moramo svakodnevno prisjećati opsade, kako se taj gnusan čin ne bi više nigdje u svijetu ponovio, iako smo, kako je kazala, svjedoci da se to nažalost i danas dešava, i to ne tako daleko od nas.

„Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio je Stanislava Galića komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Njegovog nasljednika Dragomira Miloševića ovaj sud je osudio na 33 godine. Također, na doživotni zatvor osuđen je i Ratko Mladić komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske čije je iznošenje žalbe na tu presudu upravo završeno. On je, između ostalog, optužen i za udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem snajperskog djelovanja i granatiranja“, podsjetila je ministrica Glamoč.

Poručila je da se, bez obzira na našu prošlost, budućnost mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana, kao i da je potrebno istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina mora i može opstati, a to je ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije.

„Da bi to bilo moguće pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji je počinjen na današnji dan, moraju biti adekvatno kažnjeni“, potcrtala je. Cvijeće su položile porodice ubijenih, te delegacije Grada, Općine Novi Grad, Unije civilnih žrtava KS i drugi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo