4°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

28.09.2020 / 17:40 Politika - Predsjedništvo BiH

Džaferović: BiH i Iran nemaju otvorenih pitanja

Džaferović: BiH i Iran nemaju otvorenih pitanja
Foto: FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Gholamreze Alimohammada Ghelichkhana.

Džaferović je tokom susreta izrazio zahvalnost Iranu za pomoć i podršku BiH, naglašavajući da su odnosi Bosne i Hercegovine i Irana primjer prijateljskih veza i saradnje.

Također, izrazio je zadovoljstvo dobrim političkim odnosima, kao i činjenicom da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj situaciji u svijetu izazvanoj pandemijom koronavirusa, s posebnim akcentom na situaciju u Bosni i Hercegovini i Iranu.

Istaknuto je da je pandemija uticala na sve zemlje svijeta, odnijela veliki broj ljudskih života, ali i ozbiljno narušila trgovinske i ekonomske odnose i razmjenu među zemljama. Naglašeno je da treba razmotriti mogućnost povećanja nivoa ekonomske razmjene između dvije zemlje.

Ambasador Ghelichkhan je tokom susreta kazao da je Islamska Republika Iran uvijek podržavala i nastavit će podržavati stabilnost, integritet i razvoj Bosne i Hercegovine.

Dodao je da se odnosi dvije zemlje zasnivaju na međusobnom povjerenju i poštovanju, zajedničkim interesima i saradnji radi stvaranja bolje budućnosti za građane obje zemlje.

Ambasador Ghelichkhan je predsjedavajućem Džaferoviću prenio pozdrave iranskog predsjednika Hassana Rouhanija i njegove želje za unapređenjem odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo