3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

28.09.2020 / 19:15 BiH - Intervju za RTL

Izetbegović u Zagrebu: Je li Komšić kriv što nije učestvovao u UZP-u

Izetbegović u Zagrebu: Je li Komšić kriv što nije učestvovao u UZP-u
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

U Banskim dvorima u Zagrebu održava se sastanak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika SDA i HDZ-a BiH, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Uoči samog sastanka Izetbegović je govorio za RTL televiziju, a razgovor prenosimo u nastavku ...

Kritizirali ste prije desetak dana hrvatskog premijera Plenkovića kao i predsjednika Milanovića zbog dolaska Milorada Dodika. Rekli ste, razmislit ću hoću li doćei, i evo došli ste. Zašto ste tu?

Nisam rekao da ću razmisliti, nego sam rekao da ne treba prepustiti hrvatske rukovodioce Dodikovim tumačenjima, da mi naravno moramo razgovarati i da ću se ja odazvati gospodinu Plenkoviću. A što se tiče gospodina Milanovića, mislim da ćemo tu morati pričekati prvo da sretne svoje kolege, partnere iz BiH, članove Predsjedništva. U ovome treutku je to predsjedjedavajući, gospodin Džaferović. Nije nikako bilo dobro i to je nepoštovanje prema Džaferoviću od strane Milanovića, nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džalaherovićem, njega preskočiti, i ići direktno na Dodika čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintergacijske. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS, dodijelio je prije godinu i pol dana odlikovanje generalu Lisici koji je bombardiarao Zadar. Zašto sa takvim čovjekom prije predsjedavajućim Predsjedništva. Danas ću se vidjeti s gospodinom Plenkovićem, a sa nama će biti gospodin Čović i dva ministra vanjskih poslova, BiH i hrvatski.

Što će biti na stolu? Hoćete li razgovarati o najvažnijoj temi za Hrvatsku - a to je položaj Hrvata u BiH. Hoće li se otvoriti tema izmjene izbornog zakonodavstva?

Naravno da će to biti jedna od tema, ali mi to moramo sve uskladiti da bi napravili izmjene izbornog zakona. Ne samo makazama ili pincetom izvaditi samo ono za što je jedna strana zainteresirana. To je vrko kompleksno i sve se mora primijeniti.

Ali morate shvatiti nezadovoljstvo Hrvata u BiH s obzirom na činjenicu da je Željko Komšić odabran voljom Bošnjaka?

On je odabran voljom građana. Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik...

Ali Dayton osigurava ravnopravnost svih triju naroda...

Pa naravno. Ali, ovo je rađno po Ustavu i zakonu. S druge strane, nama je od strane HDZ zaustavljeno formiranje federalne Vlade već dvije godine. Rekli su, dok ne dobijemo izborni zakon kako smo mi zainteresirani, nema federalne Vlade. Već godinu dana od strane HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom.

Moram citirati što je rekao Milanović: "Komšić parazitira na štetu Hrvata u BiH".

To je vrlo ružna izjava. Komšić je znao dobiti po 400.000 glasova građana jer je uvijek stajao na pravoj strani. Krivnja Komšićeva je u tome što nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, što sada nije sa Prlićem i ostalima u Haagu. Ne treba vrijeđati ljude.

Ali ipak shvaćate nezadovoljstvo Hrvata?

Shvaćam frustraciju Hrvata s time, ali evo, neka i oni shvate moju i našu frustraciju što već dvije godine nemamo federalnu Vladu. Trebamo jedni drugima izaći u susret, a prije toga napraviti bolju atmosferu u BiH, bolje ozračje političko u BiH, bolje odnose Bošnjaka i Hrvata, bolje odnose Hrvatske i BiH. Već desetljeće tražimo da se riješe neka otvorena pitanja koja su na našu štetu. Naša imovina naših tvrtki ovdje u Hrvatskoj nikada nije vraćena, troše se ogromni resursi Buškog jezera, grade se Pelješki most, a nije riješen prilaz otvorenom moru BiH i u ovome trenutku to je Trgovska gora. Očekujemo da Hrvatska naprave iskorake.

Tražite da zauzvrat vi dobijete nešto?

Nisam danas došao trgovati niti se žaliti Plenkoviću, niti da se Čović i ja pred njim prepiremo. Došao sam promijeniti atmosferu i paradigmu u međusobnim odnosima Hrvatske i BiH, i Bošnjaka i Hrvata. Svaki puta kada smo to napravili stvari su išle naprijed. Kad god su Hrvati se u BiH dogovorili sa Srbima i općenito na Balkanu, jedino su radikalni srpski nacionalisti profitirali. To je empirijski potvrđeno.

I od vas konstantno čujemo kritike, a Pelješki most je jedan od primjera. Niste bili u dobrim odnosima ni s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a sada ni s Milanovićem. Zašto je to tako?

Ja nisam u lošim odnosima s Milanovićem. Ja ću se s njim sresti nakon što on prvo sretne svoje partnere. Nije dobro kad Milanović kaže da je Bosna 'shit country', da Komšić, koji je izabran od strane građana, parazitira. Mi takve izjave ne dajemo. Ja ću se vrlo rado s njim sresti i pokušati da riješavamo takve stvari. Što se tiče Grabar-Kitarović, ona je znala reći da se 4 tisuće ljudi vratilo u BiH iz sirijskog ratišta, da mi imamo kampove radiklanih islamista što strahovito otežava naš put u EU i NATO savez. To je bilo potpuno o koliziji s proklamiranim hrvatskim politikama da nam pružaju ruku i da nam pomažu na tom putu. Dodavala je dvije nule. Na 40 povratnika kaže 4 tisuće.

Mislim da Plenković koji je dugo radio u EU, jako dobro zna standarde i jako dobro zna što EU očekuje od Hrvatske i od nas. Da može biti od pomoći.


(Vijesti.ba / RTL)

Izdvajamo