5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

28.09.2020 / 20:04 Svijet - Shahbaz Sharif

U Pakistanu prije protesta protiv vlade uhapšen čelnik opozicije

U Pakistanu prije protesta protiv vlade uhapšen čelnik opozicije

Čelnika pakistanske opozicije Shahbaza Sharifa, čija stranka planira u oktobru organizovati proteste protiv premijera Imrana Khana, uhapsila je pravosudna policija za suzbijanje korupcije.

Sharif, vođa opozicije u Nacionalnoj skupštini, uhapšen je u Lahoreu, na istoku zemlje, pošto je sud u tome gradu odbio zahtjev za njegovo puštanje na slobodu uz garanciju u slučaju u vezi s pranjem novca.

"Ne bojimo se hapšenja, rekao je Marriyum Aurangzeb, glasnogovornik Pakistanske muslimanske lige (PML-N), stranke koju je osnovao brat Shahbaza Sharifa, bivši premijer Nawaz Sharif.

Nawaz Sharif je razriješen dužnosti 2017. nakon spornih optužbi za korupciju, a zatim je osuđen za to kazneno djelo. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u zatvoru pušten je krajem 2019. iz zdravstvenih razloga i trenutačno je na liječenju u Velikoj Britaniji.

Maryam Nawaz, kći bivšeg premijera, potvrdila je hapšenje svog strica na Twitteru.

Shahbaz Sharif je "uhapšen samo zbog toga što je odbio poslušnost onima koji su ga htjeli iskoristiti protiv njegova brata. Radije je otišao u zatvor nego da se usprotivi bratu", napisala je.

Premijerova vlada zaredala je s pritiscima kako bi se Nawaz Sharif vratio u Pakistan i ondje nastavio služiti zatvorsku kaznu.

Hapšenje se događa u vrijeme kada su se opozicione stranke odlučile ujediniti kako bi srušile Imrana Khana koji je, tvrde, došao i ostao na vlasti zahvaljujući potpori moćne vojske. Protesti na kojima će se tražiti njegova ostavka trebaju se održati u oktobru.

Khan je 2018. pobijedio na izborima zahvaljujući obećanju da će suzbiti korupciju i izgraditi zemlju blagostanja.

No otkad je taj bivši igrač kriketa došao na vlast, bori se s ekonomskom krizom, napose s proračunskim deficitom, galopirajućom inflacijom i s uzastopnim devalvacijama rupije, čemu se pridodaje finansijski udarac uzrokovan pandemijom novog koronavirusa.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo