8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

28.09.2020 / 22:51 KORONAVIRUS - Američka studija potvrdila

Niska smrtnost od koronavirusa među djecom

Niska smrtnost od koronavirusa među djecom
Foto: EPA - Vijesti.ba

Sjedinjene Države su od marta službeno registrirale 277.285 zaraženih koronavirusom među djecom od 5 do 17 godina, od kojih je 51 umrlo, navodi se u najopširnijoj studiji američkih zdravstvenih vlasti dok škole razmišljaju o povratku učenika u klupe.

Od 1. marta do 19. septembra stopa smrtnosti - omjer potvrđenih slučajeva koji su umrli - izračunata za djecu školske dobi u SAD-u je 0,018 posto, pokazuje studija Centra za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) objavljena u ponedjeljak.

Budući da je broj potvrđenih slučajeva kod djece i kod odraslih nesumnjivo višestruko podcijenjen jer mnogi lakši slučajevi nikada nisu bili testirani, novi brojevi potvrđuju da je stvarna smrtnost od koronavirusa iznimno niska u toj dobnoj skupini u odnosu na odrasle, osobito na starije.

U drugoj analizi, koju je objavio 10. septembra na svojoj mrežnoj stranici, CDC ocjenjuje da je, u najvjerojatnijem scenariju, stopa smrtnosti po dobnim skupinama (broj umrlih u odnosu prema stvarnom broju zaraženih) 0,003 posto u skupini od 0 do 19 godina, 0,02 posto za one od 20 do 49 godina, 0,5 posto za one od 50 do 69 godina i 5,4 posto za sedamdesetogodišnjake i starije.


Među djecom postoji znatna razlika između mlađih i starijih od 11 godina, pokazuje studija CDC-a: incidencija je bila dvostruko veća kod mladih od 12 do 17 godina nego kod djece od 5 do 11 godina.

Od 277.000 zaražene djece u bolnicu je primljeno 3240, 404 na odjel intenzivne njege, a 51 dijete je umrlo.


Općenito, nekoliko studija u SAD-u i drugdje pokazalo je da su djeca manje osjetljiva od odraslih, premda nisu potpuno imunizirana.

Dvoje istraživača u Velikoj Britaniji objavilo je u časopisu Science prošle sedmice su hospitalizacije zaražene djece bile rijetke i da je umrlo tek 1 posto hospitalizirane djece i 27 posto svih dobnih skupina u prosjeku.

Nastavlja se znanstvena rasprava kako bi se utvrdilo jesu li mladi zaraženi slabije ili jednako kao odrasli. Prošle sedmice analiza koja je obuhvatila 32 studije i koju je objavio časopis Jama Pediatrics zaključila je da su djeca i mladi do 20 godina 44 posto manje skloni zarazi. Ista analiza nije ipak zaključila jesu li djeca veći prenositelji od odraslih


(Vijesi..ba / Hina)

Izdvajamo