2°C
Mostar 9°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

28.09.2020 / 23:14 Svijet - Francuski predsjednik

Macron: EU treba sarađivati s Rusijom zbog mira u Evropi

Macron: EU treba sarađivati s Rusijom zbog mira u Evropi
Foto: EPA - Vijesti.ba

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da Evropska unija treba sarađivati s Rusijom kako bi se izgradio mir u Europi, unatoč pozivima nekih njegovih kolega iz EU da preispita svoje stajalište spram Moskve nakon trovanja ruskog oporzicionog čelnika.

Tokom protekle godine Macron je pokušavao smanjiti nepovjerenje između Rusije i zapada u nadi da će privoljeti Moskvu da pomogne u rješavanju najtežih svjetskih kriza.

No Macronova nastojanja uznemirila su druge vlade članica EU, posebice one na istoku koje su nakon okončanja hladnog rata izbjegle iz orbite Moskve. One kažu da nije bilo promjena koje bi zaslužile zatopljenje odnosa, koji su drastično zahladjeli nakon ruske intervencije u Ukrajini 2014.

Za prvu posjetu francuskog predsjednika baltičkim državama od 2001. godine nije, međutim, izgledalo kao da Macron odustaje od svoje strategije iako se francuski dužnosnici slažu da nije dao mnogo rezultata.

"Kako mi vidimo stvari, ako želimo graditi mir na evropskom kontinentu, moramo raditi s Rusijom", rekao je Macron na konferenciji za medije s predsjednikom Litve.

"Kažem to na tlu koje je proživjelo najgora vremena, pretrpjelo ugnjetavanja i smrti. No ne možemo se ponašati kao da je Evropa ostrvo daleko od Rusije", dodao je Macron.

Francuski predsjednik je potvrdio i da će se u utorak iza zatvorenih vrata sastati s čelnicom bjeloruske opozicije Svjetlanom Tihanovskajom, što pokazuje balansiranje Pariza između odbrane demokratskih ideala i želje da ne provocira Rusiju.

"Predsjednici Francuske i Litve su se na sastanku u Vilniusu složili da EU na ovosedmičnom skupu na vrhu treba donijeti odluku o sankcijama Bjelorusiji", rekao je predsjednik Litve Gitanas Nauseda.

"Složili smo se da Evropska unija ne može gubiti vrijeme i mora učiniti sve kako bi se na idućem summitu čelnika EU sankcije raspravile, dogovorile i potvrdile", rekao je Nauseda novinarima nakon razgovora s Macronom.

Macron je na pitanje o trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navalnog ponovio da Rusija treba dati objašnjenja tog slučaja ili se suočiti s međunarodnim posljedicama, ne navodeći kakve bi one mogle biti.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo