8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

29.09.2020 / 11:33 Politika - Zagreb

BiH i Hrvatska potpisale sporazum o rekonstrukciji mostova

BiH i Hrvatska potpisale sporazum o rekonstrukciji mostova
Foto: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, na poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića, boravio je danas u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj. 

Ministri Mitrović i Butković potpisali su Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici, između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

- Svjesni smo da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regiona i da je za BiH i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regiona. Sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo s održavanjem međudržavnih mostova, za šta je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova s Hrvatskom, dok su za vanredno održavanje i rekonstrukciju sredstva osigurana iz Budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH, a evidentirat će se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i prometa BiH u iznosu od oko dva miliona KM za narednih pet godina - istaknuo je ministar Mitrović.

Dodao je će izgradnjom mostova sa susjednim zemljama, mreža autocesta u BiH biti povezana na evropsku prometnu mrežu, „što će našim građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje u zemlje Evrope“.

Kako je naglasio ministar Butković, današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj prometnoj, ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, održavanje i obnova mostova i prometnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, „jer samo saradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako prometne tako i one ekonomske“.

- Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagirati kako bismo ih što prije doveli u sigurno stanje s prometnog aspekta. Mostovi, osim što spajaju dvije države, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne saradnje - rekao je ministar Butković.

Delegacije dvaju ministarstava održale su i bilateralni sastanak na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, s posebnim osvrtom na izgradnju mostova Bosanska Gradiška i Brčko-Gunja, puštanje u promet mosta Svilaj te definiranje trase Jadransko-jonske autoceste.

Također, ministar Mitrović se sastao s ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Aleksandrom Vranješem - saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo