15°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

29.09.2020 / 16:06 Svijet - Washington

BBC: Na što treba paziti u prvoj predsjedničkoj raspravi između Trumpa i Bidena

BBC: Na što treba paziti u prvoj predsjedničkoj raspravi između Trumpa i Bidena
Foto: Vijesti.ba
Prva od tri debate između Donalda Trumpa i Joea Bidena održava se u utorak navečer u državi Ohio.

Deseci miliona Amerikanaca će biti u mogućnosti gledati republikanske i demokratske kandidate nadajući se pobjedi na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Ali šta je potrebno da jedan od njih pobijedi? Anthony Zurcher iz BBC-a predstavio je detalje o tome šta očekivati ​​od debate.

Karakteristike Donalda Trumpa su poznate. On traži pažnju i dominira na sceni, a njegove snage i slabosti poznate su većini Amerikanaca. Zbog toga će predsjedničke rasprave biti mnogo više fokusirane na to kako će se Joe Biden nositi kada je u centru pažnje.

Biden će se morati imati siguran i stabilan nastup. Amerikancima će morati dokazati da se mogu osjećati sigurno kada je on u Ovalnom uredu. Mora otkloniti zabrinutost zbog svoje starosti i mentalnih sposobnosti i izbjeći verbalne greške koji su ga ugrožavali u prošlosti.

Trumpov posao, s druge strane, bit će da našteti svog protivnika. Kao što Hillary Clinton i njegovi primarni protivnici mogu potvrditi, on ima destabilizirajuće, nepredvidivo prisustvo na sceni - i ako uspije pobijediti Bidena, to bi moglo posijati sjeme sumnje u manje posvećene pristalice demokrata.

Pritom će također morati biti spreman za Bidenove protunapade - uključujući kritike o načinu ophođenja s pandemijom koronavirusa, ekonomijom i dužnostima predsjednika.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo