-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

30.09.2020 / 18:48 Politika - Uspješna posjeta

Predsjedništvo BiH objavilo šta je sve dogovoreno u Briselu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić su danas boravili u službenoj posjeti Briselu.

Tamo su se sastali se sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassoliem, evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyiem i potpredsjednim Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljnu poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borellom.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su u razgovorima sa zvaničnicima evropske unije ponovili puno opredjeljenje za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH će nastaviti sa liderskom ulogom u procesu evropskih integracija.

Teme sastanaka sa predstavicima Evropske unije su bile migracije, regionalna saradnje i obilježavanje 25. godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sagovornici u briselskim institucijama su saglasni da Bosna i Hercegovina može očekivati stsatus kandidata u toku iduće godine, ako nastavi sa započetom dinamikom na ispunjenju uslova iz Mišeljenja Evropske komisije.

Takođe, očekuje se da će iduće godine biti usvojen Ekonomski razvojni plan za zapadni Balkan, koji će se donositi na 18 projekata za zemlje regiona iz oblasi infrastrukture, ekologije, energetike i digitalne tehnologije.

Tokom sastanaka ponovljeno  je opredjeljeje Evropske unije za jačanje regionalne saradnje, i u tom kontekstu data je podrška inicijativi „Mali Schengen“, koja podrazumijeva uvođenje standarda koji se primjenjuju u Evropskoj uniji. Istaknuto je da ova inicijativa nije zamjena za članstvo u EU, već priprema zemalja regiona za punopravno uključivanje u Evropsku uniji.

Razgovarajući o aktuelnom probelmu migantske krize, sagovornici su upoznali članove Predsjedništva BiH o procesu usvajanja Novog pakta o migracijama, za dugoročno rješavanje problema ilegalnih migracija. Izraženo je očekivanje da će primjenom novih pravila i u Bosni i Hercegovini smanjiti priliv migranata.

Čanovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvali su visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borella da prisustvuje obilježavanju 25. godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo